Advertentie

Herman Schueremans doekt bedrijf op door Di Rupo

©Photo News

Festivalpaus Herman Schueremans heeft zijn firma ‘noodgedwongen’ opgedoekt. Het gevolg van een controversiële belastingverhoging van de regering-Di Rupo.

De regering-Di Rupo veroorzaakte vorig jaar opschudding bij alle vrije beroepers en ondernemers die al jaren via een vennootschap werken. Voortaan moeten ze geen 10, maar 25 procent belasting betalen op het positieve saldo dat overblijft wanneer ze hun firma opdoeken, de zogeheten liquidatiebonus. Vanaf 1 oktober moeten ze dus 15 procent meer afdragen op het vermogen dat ze in hun firma hebben opgebouwd.

De N-VA hekelde de maatregel en voorspelde dat veel ondernemingen er vroeger dan gepland de brui zouden aan geven om de belastingverhoging te ontlopen. Maar aftredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ontkende dat nog in april. Het aantal ‘vrijwillige vereffeningen’ van bedrijven was volgens hem niet merkbaar gestegen.

Hoeveel bedrijven al zijn opgedoekt door de belastingverhoging is moeilijk te becijferen. Maar een van de bekendste ondernemers van Vlaanderen, de festivalorganisator en ex-parlementslid Herman Schueremans (foto), heeft alvast besloten zijn vennootschap Herman Schueremans bvba, waarmee hij al tien jaar werkt, op te doeken wegens de nakende belastingverhoging.

Schueremans, oprichter van het succesvolle festival Rock Werchter, was via zijn vennootschap onder meer aan de slag als gedelegeerd bestuurder van de Belgische poot van de Amerikaanse festivalreus Live Nation.

In 2012 boekte de firma van Schueremans nog een nettowinst van 3,9 miljoen euro. Ze betaalde elk jaar meer dan 1 miljoen euro belastingen (in 2012 zelfs 1,5 miljoen euro). Het eigen vermogen van het bedrijf was al aangedikt tot 18,3 miljoen euro. Maar Schueremans, die niet wenste te reageren, heeft zijn firma nu dus opgedoekt en zal willens nillens verder moeten werken als zelfstandige. Dat betekent ook dat hij voortaan ruim 50 procent belastingen moet betalen op zijn inkomsten.

Volgens fiscaal advocaat Victor Dauginet, een vurige tegenstander van de belastingverhoging die de regering doorvoerde, illustreert de situatie van Schueremans wat de maatregel veroorzaakt. ‘De overheid heeft de vrije beroepers beetgenomen’, meent Dauginet. ‘Men heeft hen jarenlang aangemoedigd om via een eenmansbedrijf te werken. Wie hard heeft gewerkt in zijn bedrijf is nu de pineut en mag 15 procent meer betalen op wat hij bijeen heeft gespaard.’

Dauginet vecht de belastingverhoging nog aan voor het Grondwettelijk Hof. ‘Op 18 augustus worden de debatten gesloten. Ik verwacht begin september een arrest, dus nog voor de deadline van 1 oktober.’

De verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus was in elk geval een (eenmalige) opsteker voor de begroting. In december 2013 en januari 2014 was er een duidelijke meeropbrengst van zomaar eventjes 600 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud