Jan Raes stapt op als directeur van Concertgebouworkest Amsterdam

Jan Raes ©Marco Borggreve

Directeur Jan Raes van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam heeft ontslag genomen, hij vertrekt in december.

De Belg en broer van sportjournalist Frank Raes is dan 59. Jan Raes heeft het orkest dan meer dan elf jaar geleid. De musicus zegt in een schriftelijke verklaring dat het befaamde orkest 'gebaat is bij een vers gezicht'. Iemand die 'richting zal geven aan een volgend tijdperk'.

Volgens een woordvoerder speelde Raes al langer met de gedachte iets anders te gaan doen. 'Ik ben eraan toe mijn energie op een nieuwe uitdaging te richten.' Raes heeft nog geen concrete plannen, aldus een woordvoerder van het orkest. Volgens hem heeft zijn vertrek niets te maken met de kwestie rond chef-dirigent Daniele Gatti.

De ophef rond chef-dirigent Daniele Gatti was voor directeur Jan Raes van het Koninklijk Concertgebouworkest een zware periode. ©ANP

Gatti moest vorige zomer vertrekken na beschuldigingen van seksueel wangedrag, die hij zelf steeds heeft tegengesproken. In april bleek dat het Concertgebouworkest en de voormalige chef-dirigent de strijdbijl hadden begraven, maar dat Gatti niet terugkomt bij het Amsterdamse orkest. Raes zei eerder er geen spijt van te hebben dat hij Gatti de laan had uitgestuurd, maar noemde het wel 'de zwaarste periode' sinds zijn aantreden in december 2008.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud