in memoriam

Jazzlegende Chick Corea overleden

De pianist Chick Corea, die te boek staat als een van de grote vernieuwers in de jazz, overleed op 79-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kanker.

Met Chick Corea neemt de muziekwereld afscheid van een van de meest virtuoze pianisten die de jazz ooit heeft gekend. Samen met generatiegenoten als Herbie Hancock en Keith Jarrett verruimde Corea in de jaren 70 de grenzen van wat jazz kon en mocht zijn.

De Amerikaan verdiende in de jaren 60 zijn eerste sporen in de jazz, met grootheden als Herbie Mann en Stan Getz en later als onderdeel van de band rond de trompettist Miles Davis. Hij speelde onder andere mee op de baanbrekende albums 'In a Silent Way' (1969) en 'Bitches Brew' (1970), de albums die de deuren van de jazz openzetten richting een meer elektronisch geluid.

Corea bewandelde zelf verder dat pad van de zogenaamde 'jazz fusion' met de oprichting van zijn band 'Return To Forever'. Daarmee beïnvloedde hij een hele generatie muzikanten, binnen en buiten de jazz.

Fun

De Amerikaan zat nooit stil en was nooit vies van een nieuw experiment. Zijn meesterschap over de piano liet hem toe alle hoeken van de kamer te verkennen, van avant-garde tot de meer poppy sounds van zijn latere Elektrik Band. Welk geluid hij ook produceerde, het werd altijd vergezeld door een brede glimlach.

De familie van Corea plaatste een persoonlijke afscheidsboodschap op zijn Facebook-pagina, die dat spelplezier goed vatte. 'Ik wil iedereen bedanken die op mijn weg heeft geholpen om het muzikale vuur brandende te houden. Ik hoop dat iedereen die een kriebel voelt om te spelen, te schrijven, te performen of meer dat ook doet. Indien niet voor jezelf, dan voor ons. De wereld heeft niet alleen meer artiesten nodig, het is ook gewoon fun.'

Return to forever.

Chick Corea in Frankfurt, samen met kompaan Herbie Hancock.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud