Joan Baez betreurt gebrek aan engagement bij artiesten

Joan Baez pleitte in Berlijn voor meer engagement bij artiesten ©AFP

Joan Baez heeft donderdag in Berlijn de 'Ambassador of Conscience Award', de hoogste onderscheiding van Amnesty International, in ontvangst genomen. De 74-jarige folkzangeres zei daarbij te betreuren dat nog weing artiesten 'verzet' voeren of 'risico's' nemen als ze nummers schrijven of brengen.

De Chinese dissident en kunstenaar Ai Weiwei won ook een 'Ambassador of Conscience Award', maar kon door zijn reisverbod niet aanwezig zijn op de uitreiking.

Ook Patti Smith, het 68-jarige Amerikaanse punkicoon, was aanwezig op de uitreiking. Zij protesteerde daarvoor nog samen met de kersverse curator van de Volksbühne, de Belg Chris Dercon, op de Potsdamer Platz voor de vrijlating van de Saoedi-Arabische bloggers Raif Badawi, en voor de vrijheid om te reizen van Ai Weiwei.

Smith en Baez gaven in Berlijn een gezamenlijke persconferentie, waarbij ze het over activisme hadden. 'Het is een illusie dat alles op te lossen is', zei Smith. 'Ik ben humanist en maak mij altijd zorgen om mensen. Maar ik beschouw mezelf niet als militant. Mensen als ik zijn daarom zeer dankbaar voor organisaties als Amnesty International en echte militanten zoals Joan.'

Volgens Baez moeten daarvoor risico's genomen worden, wat weinig artiesten lijken te willen doen. De folkzangeres verzette zich onder meer zelf tegen de oorlog in Vietnam, tegen de Chileense dictator Pinochet en de apartheid in Zuid-Afrika, vaak ook via haar muziek.

Joan Baez in de protestsong 'Where are you now, my son?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud