in memoriam

Little Richard drukte zware stempel op de rock-'n-roll

Little Richard wordt samen met Elvis Presley, Buddy Holly en Chuck Berry gezien als één van de grondleggers van de rock-’n-roll. Hij was 87.

Richard Wayne Penniman, zoals de zanger volledig heette, werd in 1932 geboren in Macon, Georgia in een gezin van twaalf kinderen. Hij groeide op met ooms die predikanten waren. 'Ik ben geboren in de sloppenwijken. Mijn vader verkocht bootleg whisky', vertelde hij  in 1970 aan het muziekblad Rolling Stone. Hoewel hij in een nabijgelegen kerk zong, steunde zijn vader de muziek van zijn zoon niet en beschuldigde hem ervan homoseksueel te zijn.

Daarom verliet hij op 13-jarige leeftijd het huis en trok in bij een blank gezin in Macon. Maar de muziek bleef hem achtervolgen. Eén van zijn jeugdvrienden was Otis Redding, en Penniman hoorde R&B, blues en country terwijl hij werkte in een snackbar in Macon. Thuis werd hij Little Richard genoemd, omdat hij klein en mager was. Later koos hij deze bijnaam als artiestennaam.

Een fragment uit de musical 'Don't Knock The Rock' (1956).

Na een talentenjacht tekende hij in 1951 zijn eerste contract bij platenfirma RCA. Hij brak pas echt door in 1956 met 'Tutti Frutti'. Dat nummer werd zijn grootste hit. Het verhaal ging dat Richard het wereldberoemde refrein van 'Tutti Frutti' - 'a wop bob alu bob a wop bam boom' - verzon toen hij zich verveelde tijdens zijn bijbaantje als afwasser, een job die hij aannam nadat zijn vader was vermoord. In de drie jaar daarop volgde een reeks hits, onder meer 'Long Tall Sally', 'Rip It Up', 'Lucille' en 'Good Golly Miss Molly'. 

Spoetnik

In drie jaar scoorde hij 18 hits en de miljoenen stroomden binnen. De verbazing was dan ook groot toen hij in 1957 tijdens een concert in Sydney aankondigde dat hij ermee stopte om predikant te worden. Hij nam dat besluit op basis van enkele 'voortekenen', zoals een rode vuurbal die hij tijdens het concert in Sydney door de lucht had zien vliegen.

Hij zag dat als een waarschuwing van God dat hij boete moest doen voor het maken van muziek met obscene teksten en zijn rock-'n-roll-levensstijl. Later bleek de rode vuurbal afkomstig te zijn van de lancering van de Spoetnik 1-satelliet.

Het verhaal ging dat Little Richard het wereldberoemde refrein van 'Tutti Frutti' - 'a wop bob alu bob a wop bam boom' - verzon toen hij zich verveelde tijdens zijn bijbaantje als afwasser, een job die hij aannam nadat zijn vader was vermoord.

Er volgden geen grote hits meer na het einde van de jaren 50, maar zijn invloed bleef nog jaren doorwerken. Onder meer The Beatles gaven meermaals aan sterk beïnvloed te zijn door de Amerikaan. Behalve de Fab Four ('Long Tall Sally') coverden ook The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello nummers van Little Richard. Elton John zei in de jaren 70 dat hij na het horen van Little Richard niets anders meer wilde zijn dan muzikant.

In 1962 liet hij zich overhalen om weer op te treden. Jimi Hendrix was toen sessiemuzikant bij zijn gospelband, maar werd ontslagen omdat hij op het podium de aandacht te veel opeiste. In de jaren '60 en '70 worstelde hij met cocaïne- en alcoholverslavingen. In 1977 trok hij zich opnieuw terug uit de showbizz, kickte af en nam zijn werk als predikant weer op. In 1986 maakte hij een comeback.

Kuif en kraaltjes

Tijdens optredens ging Little Richard altijd uitbundig gekleed in shirts met glazen kraaltjes en droeg hij vaak een grote kuif en make-up. Hij noemde zichzelf later een 'groot voorbeeld voor Prince'. 'Ik droeg al paars voor jij dat deed, Prince', zei hij in een interview in 1989.

Little Richard in 2006 in New York. ©Photo News

Little Richard bracht vijftien studioalbums uit, in 2005 zijn meest recente. In de jaren voor zijn dood bleef de zanger sporadisch optreden. De zanger en pianist werd in 1986 als een van de eersten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2004 werd hij op nummer 12 gekozen in Rolling Stone's lijst van 'The 100 Greatest Artists of All Time'.

Rauwe energie

Mick Jagger laat op Instagram weten verdrietig te zijn vanwege het overlijden van Little Richard. 'Hij was mijn idool en grote voorbeeld in mijn tienerjaren. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de moderne muziek. Zijn muziek heeft nu nog altijd dezelfde rauwe energie als in het midden van de jaren vijftig', schrijft de zanger van de Rolling Stones. Jagger herinnert zich ook nog hoe hij bij optredens steeds keek naar Little Richard. 'Ik keek naar zijn bewegingen en hoe hij het publiek meetrok in zijn optreden.'

Ik keek naar zijn bewegingen en hoe hij het publiek meetrok in zijn optreden.
Mick Jagger
Zanger van de Rolling Stones

Aan het begin van hun carrière gingen de Rolling Stones, net als The Beatles, in het Verenigd Koninkrijk op tournee met Little Richard. Drummer Ringo Starr van The Beatles noemt de Amerikaan zijn grote held op muziekgebied.

In 1995 vertelde Richard in een interview dat hij homoseksueel was. Hij is één keer getrouwd geweest, maar dat huwelijk hield niet lang stand. Hij had geen eigen kinderen.

De doodsoorzaak is onbekend. Little Richard werd 87.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud