Nederland wint Eurovisiesongfestival

De Nederlander Duncan Laurence heeft de 64ste editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen met de ballad 'Arcade'. ©AFP

Topfavoriet Nederland heeft zaterdag in Tel Aviv de 64ste editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. Het is de vijfde keer dat een liedje van onze noorderburen met de prijs gaat lopen.

Duncan Laurence kreeg met het nummer 'Arcade' de meeste punten van de televoters thuis en de professionele jury's uit de Eurovisielanden. Tweede en derde plaats waren voor Italië en Rusland.

'Dit is voor grootse dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd', reageerde de 25-jarige Duncan. Het is van 1975 geleden dat Nederland de muziekwedstrijd won.

Volgens de bookmakers was de Nederlander topfavoriet, gevolgd door de Australische Kate Miller-Keidke met haar song 'Zero Gravity'. Zij eindigde pas op de 9de plaats.

Tijdens de finale traden 26 landen aan. De zogenoemde 'big five', Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Frankrijk, waren samen met gastland Israël al verzekerd van een plek in de eindstrijd. De andere landen wisten zich tijdens een van de twee halve finales te plaatsen voor de finale. De Belgische kandidaat Eliot slaagde daar niet in.

Zo'n 200 miljoen mensen volgden de show, liet een woordvoerder van het songfestival weten. De finale werd gepresenteerd door supermodel Bar Refaeli en televisiepresentatoren Erez Tal, Assi Azar en Lucy Ayoub. Voor er overgegaan werd tot de puntentelling, werd de show afgesloten door de Amerikaanse zangeres Madonna. Ze bracht haar nieuwe nummer 'Future' en haar klassieker 'Like a Prayer'.

In Nederland hebben diverse steden al hun interesse betoond om volgend jaar het muziekevenement te organiseren. Zo zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema al dat het liedjesfestijn welkom is in de hoofdstad, maar ook vanuit Maastricht, Den Haag en Rotterdam is er belangstelling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect