Omzet Sabam kalft opnieuw af

Christophe Depreter,algemeen directeur van Sabam. ©Dieter Telemans

Sabam heeft vorig jaar zijn omzet opnieuw zien teruglopen. De auteursrechtenvereniging worstelt met de dalende cd-verkopen, een van de drie grote inkomstenbronnen. En die trend zal nog tot minstens 2014 aanhouden. Dat zegt algemeen directeur Christophe Depreter in een gesprek met De Tijd.

De omzet van Sabam klokte af op 139 miljoen euro in 2011. Dat is een pak minder dan de 193 miljoen euro van een jaar eerder. Maar dat beeld wordt vertekend door het stopzetten van een groot contract met Universal. 'Dat contract hebben we zes jaar lang beheerd, maar vorig jaar hebben we dat bewust stopgezet', aldus Depreter. 'De commissie die we erop inden, was niet langer genoeg om onze kosten te dekken.'

Maar ook op vergelijkbare basis liep de omzet terug. Zonder rekening te houden met het Universal-contract, verloor Sabam ruim 4 miljoen euro omzet. Dat ligt volgens Depreter aan de stille dood die de cd aan het sterven is.

We verwachten dat de cd tegen 2014 zal verdwenen zijn

Christopher Depreter

Sabam

Verdwenen

En verandering zit daar niet meteen in te komen. 'Misschien zijn we te pessimistisch, maar we verwachten dat de cd tegen 2014 verdwenen zal zijn. We voorzien voor 2014 een omzet uit cd's van 250.000 euro. Terwijl we op de top in 2002 28 miljoen euro omzet uit cd-verkopen haalden.'

De andere twee omzetbronnen - de klassieke media-omroepen en het netwerk van handelszaken dat muziek afspeelt - blijven wel stabiel.

De omzet van de beheersvennootschap zit al een paar jaar in een dalende lijn. In 2008 realiseerde Sabam nog een omzet van 218 miljoen euro. Het jaar voordien bedroeg de omzet zelfs 231 miljoen euro.

Lees morgen/donderdag een interview met Sabam-baas Christophe Depreter in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud