Advertentie

Op zijn 80ste nog steeds The King

©BELGAIMAGE

Bij leven onweerstaanbaar. The King of Rock ’n roll. De man die Amerika choqueerde en in vuur en vlam zette. Dag op dag 80 jaar geleden werd hij geboren. Elvis Presley. Ook bijna 40 jaar na zijn dood blijft hij een onweerstaanbare geldmachine. Vorig jaar goed voor 50 miljoen dollar.

Elvis Aaron Presley (1935-1977) is zowat even lang dood als hij geleefd heeft. Maar bijna 38 jaar nadat hij levenloos werd aangetroffen in zijn badkamer in Graceland, lijkt Elvis meer aanwezig dan ooit tevoren. Volgens de officiële Belgische fanclub boekte Elvis vorig jaar een verkoop van 1,2 miljoen albums in Europa. Die prestatie zou The King voor een stuk te danken hebben aan de revival van vinyl. Ook zou Elvis volgens diezelfde fanclub tussen zijn debuut in 1954 en vandaag 1,6 miljard platen hebben verkocht, waarvan 1,1 miljard postuum. De website van Graceland houdt het op de iets conservatievere schatting van ‘ruim 1 miljard’ verkochte albums tot vandaag. Niettemin blijven het imposante cijfers.

Elvis in Cijfers
  • 32 gouden platen.
  • 31 filmrollen.
  • 10 nummer 1-albums in de VS.
  • 1.100 concerten.
  • 600.000 bezoekers per jaar voor Graceland.
  • Ruim 1 miljard verkochte albums.

In het jongste Forbes-lijstje van best verdienende dode sterren staat Elvis steevast in de top 3. Ook vorig jaar, toen de Elvis Presley Enterprise (EPE) nog ruim 50 miljoen dollar verdiende aan de muzikale legende. EPE is een joint venture van Authentic Brands Group, een patentenfirma uit New York, en Lisa Marie Presley, de enige dochter van The King. Lisa Marie bezit slechts 15 procent van EPE. Desondanks wordt haar persoonlijk vermogen op bijna 600 miljoen dollar geschat.

Sinds de dood van Elvis heeft EPE al zo’n 20.000 producten een licentie gegeven om de naam van Elvis commercieel te gebruiken. Dit jaar komt er een kingsize bed van The King op de markt. EPE is ook verantwoordelijk voor de commerciële exploitatie van Graceland, het domein dat Elvis in 1957 voor 102.500 dollar kocht. Het domein is een ware geldkoe voor de erven Elvis. Vorig jaar kochten zo’n 600.000 mensen een kaartje van 74 dollar voor een rondleiding op het domein waar Elvis ook begraven ligt. Bruto-opbrengst: 44 miljoen dollar.

Pretpark

Met ruim 20 procent buitenlandse bezoekers is Graceland een enorme attractiepool voor Memphis, waar sinds de economische crisis zo’n 35.000 jobs in rook zijn opgegaan en 27 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft. De stad Memphis heeft dan ook goed begrepen dat Graceland maar beter in ere wordt gehouden. Daarom plant het stadsbestuur de komende jaren voor meer dan 100 miljoen dollar verfraaiingswerken aan Graceland. Daarvoor worden zelfs speciale Elvis-obligaties uitgegeven, die lopen tot 2067. Volgens de Greater Memphis Chamber - de kamer van koophandel - kan een opgekalefaterd Graceland de economie van de geteisterde stad aan de boorden van de Mississippi de komende 15 jaar voor 1 miljard dollar schragen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat niemand in Memphis betreurt dat op nog geen kilometer van Graceland een nieuwe parel aan de Elvis-kroon wordt gebouwd. Het Heartbreak Hotel krijgt 450 kamers, congresfaciliteiten, een restaurant en een concert- en filmzaal. En tegen 2017, het jaar dat The King 40 jaar dood zal zijn, moet op een landgoed dat Elvis in 1967 kocht op nog geen 20 kilometer ten zuiden van Graceland, een pretpark verrijzen. Volgens de eerste uitgelekte plannen belooft het Elvis-themapark groter dan Graceland te worden.

‘Ik heb Elvis nooit zo uitgebuit als mijn opvolgers dat zullen proberen’, zei Elvis’ manager Colonel Parker in 1993 profetisch over zijn heupwiegende goudhaantje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud