Advertentie
Advertentie

Platenlabel PIAS snuffelt aan Harmonia Mundi

Bernard Coutaz richtte Harmonia Mundi op in 1958. ©BELGAIMAGE

Het Belgische platenlabel PIAS voert overnamegesprekken met het legendarische Franse Harmonia Mundi, specialist in klassieke muziek. In oktober moet de deal rond zijn.

De geruchten dat PIAS en Harmonia Mundi op een of andere manier gaan samenwerken, zijn al een paar weken oud. Dinsdag berichtte de website van France Music dat PIAS Harmonia Mundi heeft gekocht. In oktober moet de verkoop afgerond zijn. Het akkoord zou slaan op alle muziekmerken van Harmonia Mundi. Dat zijn naast het klassieke label zelf onder meer Jazz Village, Discograph en Le Chant de monde. De boekenuitgeverij van Harmonia Mundi blijft buiten de onderhandelingen.

Dat bericht wilden beide partijen gisteren niet bevestigen. PIAS weigerde alle commentaar. Bij de Belgische tak van Harmonia Mundi luidde het dat er een intentieakkoord is om met elkaar te gaan praten. ‘Beide partijen zijn van goede wil, maar de gesprekken kunnen nog alle kanten uit. Voor oktober moet je verder geen nieuws verwachten.’

Dat PIAS, de afkorting van Play it Again Sam, geïnteresseerd is in Harmonia Mundi lijkt op het eerste gezicht vreemd. PIAS geeft popmuziek uit, Harmonia Mundi klassieke muziek. Wat hen bindt, is dat ze beide onafhankelijke platenmaatschappijen zijn die geen onderdeel vormen van mastodonten als Universal en Sony, de zogenaamde majors.

Harmonia Mundi werd in 1958 opgericht door de Franse journalist Bernard Coutaz. Hij wilde een plaat opnemen met orgelmuziek gespeeld op historische orgels. Niemand was geïnteresseerd en dus richtte hij maar zijn eigen platenmaatschappij op. Coutaz had iets van een missionaris. Hij wilde zo veel mogelijk mensen in contact brengen met hoogwaardige opnames van klassieke muziek op historische instrumenten. Veel grote namen uit de klassieke muziek namen de voorbije 57 jaar muziek op bij Harmonia Mundi. Van Belgische zijde waren dat bijvoorbeeld de dirigenten Philippe Herreweghe en René Jacobs en de sopraan Sophie Karthäuser.

Coutaz overleed in 2008, zijn vrouw Eva nam de leiding van het bedrijf over, maar de crisis in de muziekindustrie trof ook het gereputeerde merk. Harmonia Mundi is al enkele maanden op zoek naar vers kapitaal. Met PIAS vindt het in ieder geval een onderneming waarvan de stichters Kenny Gates en Michel Lambot even bevlogen zijn als Bernard Coutaz. De twee Brusselaars stampten PIAS in 1982 uit de grond, eerst als distributiefirma. ‘We waren idealisten. Onze enige bedoeling was zo veel mogelijk gratis platen te krijgen’, zei Gates in 2012 aan De Tijd. In 33 jaar is PIAS uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van 80 miljoen euro, negen kantoren wereldwijd en zo’n 200 personeelsleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud