Poetin plaatst bevriende dirigent Gergiev aan hoofd Bolsjoj-theater
De Russische dirigent Valeri Gergiev, die controverse veroorzaakte door te weigeren de Russische inval in Oekraïne te veroordelen, krijgt de leiding over het Bolsjoj-theater. Hij heeft nu twee van Ruslands meest prestigieuze culturele instellingen onder zich.
De wereldberoemde Russische dirigent Valeri Gergiev mag dan wel persona non grata geworden zijn in westerse concertzalen, in Rusland schijnt zijn ster nog even fel. De zeventiger, die al decennia het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg leidt, wordt de nieuwe directeur van het Bolsjoj-theater in Moskou, Ruslands meest prestigieuze culturele instituut. Hij wordt aangesteld voor vijf jaar. Daardoor heeft hij twee van Ruslands beroemdste opera- en ballethuizen onder zijn hoede.
Valeri Gergievs voorganger Vladimir Oerin maakte zich voor Poetin onmogelijk door vorig jaar een open brief te ondertekenen die alle partijen opriep het geweld in Oekraïne te staken.
Gergiev staat te boek als een goede vriend en aanhanger van Poetin en steunt zijn streven naar een groot Russisch rijk. Hoewel in het verleden al vaker vraagtekens bij Gergiev geplaatst werden - hij steunde de annexatie van de Krim in 2014, verscheen in een campagnevideo van Poetin en dirigeerde concerten op plekken die het Russische leger vaak met veel bloedvergieten veroverd had - werd zijn lot pas echt bezegeld na de Russische inval in Oekraïne.
Welkom in China
Omdat Gergiev na herhaaldelijk aandringen bleef weigeren die inval te veroordelen, verloor hij in een mum van tijd krediet in het Westen. Het filharmonisch orkest van München ontsloeg hem als chef-dirigent en Rotterdam schrapte het jaarlijkse Gergiev-festival. Talloze concerten en operavoorstellingen in de Verenigde Staten werden geannuleerd. In China bleef Gergiev evenwel welkom.
De promotie van de dirigent in Rusland lijkt tekenend voor de repressie in de culturele sector sinds het begin van de oorlog. Gergievs voorganger Vladimir Oerin die het Bolsjoj-theater sinds 2013 leidde, maakte zich voor Poetin onmogelijk door vorig jaar een open brief te ondertekenen die alle partijen opriep het geweld in Oekraïne te staken. Sindsdien liet Poetin meermaals verstaan dat Oerins dagen geteld waren.
Meest gelezen
- 1 Audi zet werknemers fabriek Vorst thuis zonder loon
- 2 Van villa's tot penthouse: zowat al het vastgoed van familie Gheysens staat te koop
- 3 Veiligheidsdiensten: 'Grootste dreiging voor wereldorde sinds einde Koude Oorlog'
- 4 Draagbare zonnepanelen mogen straks gewoon in het stopcontact
- 5 De strijd om Gentse grond: ‘We willen niemand koeioneren. Maar als het moet, moet het’