in memoriam

Punkboegbeeld Mark E. Smith overleden

De Britse postpunkband The Fall was een inspiratie voor een resem gitaar- en zelfs dancegroepen, van Sonic Youth tot LCD Soundsystem.

Met Mark E. Smith verdwijnt het muzikale geweten van de indiescene. Niet alleen gitaarbands zoals de Pixies, Pavement, Franz Ferdinand of Sonic Youth zijn schatplichtig aan de sound en free spirit van zijn band The Fall. Ook groepen die vandaag met succes een punkattitude koppelen aan elektronische muziek, zoals LCD Soundsystem of Sleaford Mods, haalden de mosterd bij de 'post-punk visionary’, zoals muziekblad Rolling Stone de zanger uit Manchester treffend omschrijft.

'Repetition' (1977).

Smith werd 60. Het ging al langer niet goed met zijn gezondheid. Zo moest The Fall, met wie hij in totaal 32 studioalbums opnam, vorig jaar concerten in de VS annuleren omdat Smith in het ziekenhuis lag. Tijdens zijn laatste concert in Glasgow zat Smith in een rolstoel en had hij een arm in een mitella.

De in 1957 geboren Smith richtte The Fall in 1976 op nadat hij een show van The Sex Pistols in Manchester had gezien. Op datzelfde concert waren ook latere leden aanwezig van andere legendarische (post)punkbands als Joy Division en The Buzzcocks. Naast The Sex Pistols waren ook Can en The Velvet Underground grote muzikale inspiratiebronnen.

Smith (links) in 1982 met The Fall op tournee in Australië. ©Photo News

In de 42 jaar dat The Fall bestond, was Mark E. Smith de enige constante van de band. De wispelturige en onhandelbare frontman ontsloeg om de haverklap bandleden. De groep telde liefst 66 leden. Een van hen werd in de jaren ’80 door Smith aan de deur gezet op zijn trouwdag. Het grote personeelsverloop kon hem niets schelen: hij, en niemand anders, was The Fall. ‘If it’s me and your granny on bongos, it’s The Fall’, zei hij ooit.

Literatuur

Naast notoir moeilijke en heerlijk sarcastische mens stond Smith bekend als solide tekstschrijver. Zijn gedeclameerde teksten excelleerden in satire en sociale commentaar. Smith was sterk beïnvloed door schrijvers als Kurt Vonnegut, H.P. Lovecraft, Aldous Huxley (van de sciencefictionroman ‘Brave New World’) en George Orwell. The Fall was overigens genoemd naar een romantitel: ‘La chute’ van Albert Camus, waarin een advocaat na de zelfdoding van zijn vrouw aan lager wal geraakt.

'Your Future Our Clutter' (2010).

De rauwe, sarcastische postpunk van The Fall werd gedomineerd door hypnotiserende gitaarakkoorden, repetitieve patronen en het onverstaanbare zingen van Smith. Grote hits heeft de groep nooit gehad. 'Mr. Pharmacist’, ‘Repetition’ , ‘Our Future Your Clutter’ en 'Hip Priest' zijn wellicht het bekendst. Dat laatste nummer haalde de film 'The Silence Of The Lambs'.

De laatste jaren dook Smith op in de elektronische muziek. Met Mouse on Mars vormde hij het gelegenheidtrio Von Südenfed. Hij was ook een van de gastvocalisten op ‘Plastic Beach’ van Gorillaz, de band van Blur-zanger Damon Albarn.

Met Gorillaz op Glastonbury in 2010.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud