in memoriam

Reggaelegende Toots Hibbert overleden

'Toots' Hibbert, de frontman van de legendarische reggaegroep Toots & the Maytals, is op 77-jarige leeftijd overleden.

Frederick Nathaniel 'Toots' Hibbert, frontman van de legendarische Jamaïcaanse reggaegroep Toots & the Maytals, is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de band zaterdag bekendgemaakt op Twitter. Een doodsoorzaak is niet meegedeeld, maar Hibbert werd vorige maand opgenomen in het ziekenhuis met coronasymptomen. Hij laat een vrouw en zeven kinderen na.

Hibbert verwierf niet de universele faam van Bob Marley, maar in de wereld van ska en reggae behoorde hij tot de allergrootsten. Als zanger van Toots & The Maytals effende hij vanaf begin jaren 1960 mee het pad voor de doorbraak van het genre. Dat zou zelfs zijn naam te danken hebben aan een song van Toots & The Maytals: 'Do the Reggay' uit 1968.

Het muziekgenre reggae zou zijn naam te denken hebben aan een nummer van Toots & The Maytals.


Hibbert was gezegend met een geweldig stemgeluid. Het toonaangevende Amerikaanse magazine Rolling Stone vergeleek hem met soulzangers Otis Redding en Ray Charles en bedacht hem met een plaats in de lijst van 100 beste zangers aller tijden.

Toots & The Maytals beleefden hun hoogdagen in de jaren 1960 en 1970. Songs als '54-46 That's My Number', 'Pressure Drop', 'Monkey Man' en 'Funky Kingston' zijn enkele hoogtepunten in hun back catalogue. Ook later bleef Hibbert solo en in verscheidene heruitgaven van Toots & The Maytals muziek uitbrengen en optredens geven. In 2018 passeerde de band nog in de Antwerpse Roma, voor volgend jaar stond een concert in Vorst Nationaal gepland.

'Funky Kingston', een hit van Toots & The Maytals

'54-46 That's My Number' van Toots & The Maytals.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud