in memoriam

Scabs-gitarist Willy Willy overleden

Willy Lambregt, zoals de gitarist heette, werd 59 en overleed aan kanker.

Met zijn slangenlijf, doorgroefde gezicht, oogschaduw en ringen werd Willy Willy weleens ‘de Vlaamse Keith ­Richards’ genoemd. The Scabs waren muzikaal ook erg schatplichtig aan de Rolling Stones.

Willy Lambregt, zoals de rockmuzikant eigenlijk heette, dankte zijn pseudoniem aan zanger Arno Hintjens, die in 1981 de T.C. Matic-song ‘Willie Willie’ aan hem ­opdroeg. Net als Arno groeide Lambregt op in Oostende. Hij stopte met school toen hij zestien was, en ging in een vleesfabriek werken. Na zijn legerdienst verhuisde hij naar Brussel. 

Zijn professionele carrière als muzikant begon in 1983, toen ­Marcel Vanthilt hem bij zijn band ­Arbeid Adelt! vroeg, ter vervanging van Luc Van Acker. Drie jaar later vormde hij met Dani Klein Vaya Con Dios. Hij had als gastgitarist tijdens een tournee van The Scabs zoveel indruk gemaakt op zanger Guy Swinnen dat die hem vroeg bij de groep te blijven.Hij speelde mee op zes studio-albums van de rockband uit Diest, waaronder de succesplaten ‘Royalty in Exile’ en ‘Jumping the Tracks’.

Willy Willy speelde vorige week nog met The Scabs op de Mia's.

In 1994 stopte die samenwerking door spanningen over geld en drugs. Twee jaar later hield de groep op te bestaan. Sinds de ­reünie van The Scabs, in 2007, was Willy Willy er opnieuw bij.In juni vorig jaar  raakte bekend dat Willy Willy aan kanker leed. Eind vorig jaar bracht hij nog een nieuw soloalbum uit.

Over zijn ziekte wilde de gitarist niet veel kwijt. ‘Ik wil niet overal op­draven als spreekbuis voor mensen met kanker’, zei hij. ‘Niet dat ik bekende mensen die dat wel doen ­veroordeel, maar voor mij geldt: let the ­music do the ­talking.’Begin dit jaar nam de zieke gitarist nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs, al stond hij maar maximaal de helft van het concert op het podium. Hij was er nog bij toen The Scabs vorige donderdag een Lifetime Achievement Award kregen op de Mia’s.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud