Advertentie

'The Who' begint aan jubileumtournee in Glasgow

©BELGAIMAGE

U2 en AC/DC zijn niet de enige ‘rockoudjes’ die zich klaarstomen voor een wereldtournee. De Britse rockgroep The Who staat vertrekkensklaar voor een concertreeks van een vol jaar.

In het Scottish Exhibition and Conference Centre (SECC) in Glasgow start zondag de wereldtournee die The Who het komende jaar onderneemt naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag. Belgische ‘Who at 50’-concerten staan voorlopig niet op het programma, maar het tourschema van de Britten laat voldoende ruimte voor festivalconcerten op het Europese vasteland.

Zanger Roger Daltrey en gitarist Pete Townshend zijn de twee enige overlevenden van de originele bezetting van de band die in 1964 in Londen het leven zag, met als andere leden Keith Moon (gestorven in 1978) op drums en John Entwistle op basgitaar. The Who is een van de meest invloedrijke groepen uit de Britse rockgeschiedenis. Ze waren vertegenwoordigers van de mod-beweging in het Groot-Brittannië van de swinging sixties en gingen de geschiedenis in als de pioniers van de rockopera.

The Who

Ook na de jaren 60 bleef The Who nog belangrijke en succesvolle albums uitbrengen: ‘Who’s Next’ (1971), ‘Quadrophenia’ (1973) en ‘The Who by Numbers’ (1975). In 1999 besloten de leden opnieuw de baan op te gaan. Zak Starkey - de zoon van Beatle Ringo - werd de nieuwe drummer van de band. In 2002 stierf bassist John Entwistle, maar Townshend en Daltrey besloten door te gaan en brachten ‘Endless Wire’ (2006) uit, waarmee ze nog eens de top tien haalden aan weerskanten van de Atlantische Oceaan.

In 2003 raakte Townshend in opspraak, doordat hij een website had bezocht waarop ook kinderporno was te zien. Na een onderzoek van vier maanden door Scotland Yard waarbij alle computers van Townshend binnenstebuiten werden gekeerd, verklaarde de politie dat Townshend niet van kindermisbruik kon worden beticht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud