Vlaming hoofddramaturg bij De Nationale Opera in Nederland

De garderobe voor een operavoorstelling. De Vlaming Luc Joosten wordt hoofddramaturg van De Nationale Opera in Nederland. ©ANP

De Vlaming Luc Joosten wordt per 1 oktober hoofddramaturg bij De Nationale Opera in Nederland.

Joosten volgt in Amsterdam Klaus Bertisch op. Hij is nu, en al sinds 2010, hoofddramaturg van Opera Vlaanderen. Maar de Vlaamse opera meldde vrijdag de komende maanden op zoek te moeten naar een nieuwe nieuwe hoofddramaturg en eerste gastdirigent. Want respectievelijk Joosten en Alexander Joel verlaten het huis.

Maar Joosten zal als productiedramaturg betrokken blijven bij enkele belangrijke producties van Opera Vlaanderen.

Waarom Joel, met wie de samenwerkin in onderling overleg wordt stopgezet, vertrekt is niet duidelijk. Hij was sinds 2010 als dirigent regelmatig te gast bij Opera Vlaanderen en had de titel van eerste gastdirigent sinds het seizoen 2016/2017.

Joosten werkte, na een studie filosofie in Leuven, als dramaturg bij diverse theaters en gezelschappen, zoals Het Toneelhuis in Antwerpen. Sinds 1993 is hij actief als dramaturg speciaal voor opera. In die hoedanigheid werkte hij met onder anderen Jan Fabre en Luc Perceval. Hij was betrokken bij producties van de Vlaamse Opera, het Theater an der Wien, de Staatsoper Hamburg en de English National Opera. Ook bij De Nationale Opera was hij al eerder actief (Norma, Cavalleria rusticana).

Hij is ook gastprofessor aan de Universität Mozarteum Salzburg, het Conservatorium Antwerpen en International Opera Academy Ghent, waar hij dramaturgie van het muziektheater en/of kunstfilosofie doceert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud