Wereldhit 'Blurred Lines' is plagiaat van Marvin Gaye

Pharrell Williams blijft erbij dat hij 'Blurred Lines' uit 'eigen hart, verstand en ziel' heeft geschapen. ©REUTERS

Pharrell Williams en Robin Thicke hebben zich schuldig gemaakt aan plagiaat. Hun wereldhit 'Blurred Lines' lijkt te veel op 'Got to give it up' van Marvin Gaye. Dat heeft een rechter in Los Angeles beslist. Williams en Thicke moeten 7,4 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van Gaye.

Het bedrag bestaat uit 4 miljoen dollar daadwerkelijke schade plus 3,4 miljoen dollar vanwege schending van het auteursrecht. Dochter Nona Gaye reageerde emotioneel op de uitspraak: 'Ik voel me vrij, verlost van de banden met Pharrell Williams en Robin Thicke en de leugens die ze hebben verteld.'

Vergelijk zelf 'Blurred Lines' met 'Got to give it up'.

Tijdens de hoorzittingen namen Williams en Thicke plaats in het getuigenbankje. Beiden zeiden dat Thicke geen rol had gespeeld bij het schrijven van 'Blurred Lines'. Pharell zei dat hij pas later doorhad dat het lied leek op het nummer van Marvin Gaye.

Geen van beide artiesten was aanwezig bij de uitspraak. Hun advocaat zei dat alle opties (ook die voor hoger beroep) open worden gehouden. 'Het gaat om veel geld. Het is niet de bedoeling dat mijn cliënten failliet gaan.' De nabestaanden van Gaye proberen nu een verbod op de verdere distributie van 'Blurred Lines' af te dwingen.

Jaren 70-gevoel

Pharrell Williams liet via zijn woordvoerster weten dat hij 'erg ontgoocheld is' door de beslissing van de jury. Hij heeft 'Blurred Lines' uit eigen hart, verstand en ziel geschapen, klinkt het. Hij wees de beschuldigingen van plagiaat steeds van de hand. Volgens de Hollywood Reporter gaf hij voor de rechtbank wel toe dat 'Blurred Lines' een jaren 70-gevoel heeft en dat hij Gaye bewonderde, maar dat hij daarmee het auteursrecht niet schond.

Tijdens het proces was duidelijk geworden dat 'Blurred Lines' de muzikanten en betrokken platenfirma's meer dan 16 miljoen dollar opleverde. De erfgenamen van Gaye eisten oorspronkelijk een schadevergoeding van meer dan 25 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud