Advertentie

Zanger-beeldhouwer Walter De Buck overleden

Walter De Buck op de Gentse Feesten 2014, naast Luc De Vos ©BELGA

De Gentse volkszanger en beeldhouwer Walter De Buck (80) is overleden. Hij schreef veel bekende Gentse liedjes waaronder '’t Vliegerke' en was ook de peetvader van de Gentse Feesten.

In juni maakte de zanger-beeldhouwer bekend dat hij slokdarmkanker had, met uitzaaiingen naar de lever. Dat hield hem niet tegen in juli voor de 45ste keer 'zijn' Gentse Feesten in te leiden. Dat deed hij overigens naast Luc De Vos, dat andere Gentse icoon dat enkele weken geleden overleed.

De Buck werd beroemd met zijn opname van ''t Vliegerke', dat dankzij hem uitgroeide tot een Gents volkslied. Tweewekelijks galmt het uit duizenden kelen in de Ghelamco Arena. In het Gentse stadion werd deze namiddag tijdens de wedstrijd tegen Standard omgeroepen dat De Buck gestorven is.

Beeldhouwer

Walter De Buck werd op 13 juli 1934 in Gent geboren als zoon van Johanna Columbien en Leonard De Buck, een kunstschilder die aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent leraar tekenkunst was. Aan die academie volgde Walter De Buck ook zijn opleiding, die hij in 1954 met grootste onderscheiding afrondde. Hij debuteerde als beeldhouwer op de Wereldtentoonstelling van 1958. Zijn grote leermeester was Jozef Cantré, een van de laatste Vlaamse expressionisten. Oorlog en vrede en de schending van de mensenrechten waren thema's die aan de basis lagen van het engagement van de jonge De Buck.

Hij kreeg verscheidene prijzen voor zijn beeldhouwkunst en een daarvan leverde hem in 1959 een beurs voor een studiereis van een jaar naar India op. De Buck reisde veel en dat beïnvloedde naar eigen zeggen zijn visie op kunst en maatschappij, zijn beeldende kunst en zijn muziek.

In 1962 stichtte hij met enkele vrienden de vzw Trefpunt, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en een organisatie voor promotie en verspreiding van de kunst. In 1969 lag hij mee aan de nieuwe start van de Gentse Feesten, aanvankelijk rond Sint-Jacobs. Dat kleine gebeuren zou later uitgroeien tot een van de grootste stadsfestivals van Europa.

In 1984 trok hij zich terug uit vzw Trefpunt om opnieuw meer aandacht aan het beeldhouwen te besteden. De daaropvolgende periode was hij actief in diverse Gentse beeldhouwprojecten en werkte hij regelmatig voor de stad Gent. Zo maakte hij het vijf meter hoge beeld ter ere van de Gentse volkszanger Karel Waeri naast de Gentse Sint-Jacobskerk.

Aangeslagen

De Gentse burgemeester Daniël Termont reageert aangeslagen op de dood van Walter De Buck. 'Een zware slag voor onze stad en voor mij persoonlijk', zegt Termont. Ook Termont benadrukte het belang van Walter De Buck. 'Walter was niet alleen de vader van de moderne Gentse Feesten, maar hij was ook een graag geziene muzikant en kunstenaar. Als er één persoon is waarmee Gent wordt vereenzelvigd, dan is het zeker Walter.'

Walter De Buck werd tachtig jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud