Advertentie
Advertentie

Milo Rau ruilt NTGent voor Weens kunstenfestival

Milo Rau flirt graag met controverse. ©AFP

Milo Rau stopt als artistiek leider bij het cultuurhuis NTGent. Hij zal de Wiener Festwochen leiden, waar hij de Belg Christophe Slagmuylder opvolgt.

De Zwitserse theatermaker Milo Rau wordt de nieuwe intendant van Wiener Festwochen, en stapt dus op als artistiek leider van NTGent. Rau volgt zo de Belg Christophe Slagmuylder op, die onlangs CEO van het Brusselse kunstencentrum Bozar werd.

Wiener Festwochen is een multidisciplinair kunstenfestival met muziek, theater en opera. Het duurt vijf weken en is een echt begrip in de Oostenrijkse hoofdstad. Het festival is ook figuurlijk een instituut: een grote structuur met 60 voltijdse medewerkers, dat stevig gesubsidieerd wordt.

Advertentie

Controverse

Rau begon bij NTGent in 2018 en leidt het huis sinds 2020 samen met zakelijk directeur Daan Vander Steene. 'De wereld naar Gent brengen en Gent naar de wereld', was het devies van Rau toen hij aan de slag ging bij de Gentse Stadsschouwburg. ‘Het is een enorme eer om de Wiener Festwochen, een van 's werelds belangrijkste festivals voor performance, theater en muziek, te leiden', zegt Rau.

'Zoals we van het NTGent een stadstheater van de toekomst hebben gemaakt, een open huis tussen traditie en experiment, zo moet het Festival van Wenen het Festival van de Toekomst worden. Natuurlijk blijf ik trouw aan de artiesten die ik leerde kennen en de ideeën die ik ontwikkelde in mijn jaren als artistiek leider bij NTGent.’

Natuurlijk blijf ik trouw aan de artiesten die ik leerde kennen en de ideeën die ik ontwikkelde in mijn jaren als artistiek leider bij NTGent.

Milo Rau
Theatermaker

De Zwitser flirt graag met controverse. In 2018 stuurde The New York Times een reporter naar het Sint-Baafsplein, waar het kloppend hart van NTGent ligt: ‘Is Milo Rau really the most controversial director in theatre?’. Rau maakte theater met kinderen over Marc Dutroux en wilde met teruggekeerde IS-strijders samenwerken in zijn voorstelling over het Lam Gods. In Mosoel, de Iraakse stad waar in het recente verleden nog homo's van daken werden gegooid, liet hij twee mannen kussen onder de ogen van Irakese acteurs.

Huisartiest

Rau legt zijn opdracht als artistiek leider in de zomer van dit jaar neer, maar blijft de komende seizoenen betrokken als huisartiest, meldt NTGent. Tot die tijd zet hij zijn schouders onder de programmatie van volgend seizoen, daarin is ook plaats voor enkele eigen creaties.

De Raad van Bestuur van NTGent zal nu de procedure vastleggen om een nieuwe artistieke leiding aan te stellen. De consultaties daarover starten binnenkort, klinkt het. 'De uitvoering van het goedgekeurde beleidsplan 2023-2027 is daarbij uiteraard het leidmotief, maar we kijken uit naar de inbreng van een nieuwe artistiek directeur.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.