Belgische intendant weg bij Berlijnse Volksbühne

Chris Dercon is niet langer intendant van de Berliner Volksbühne. ©Brecht Van Maele

De artistieke directeur van de legendarische Berliner Volksbühne, de Belg Chris Dercon (60), is vrijdag na minder dan een jaar in dienst opgestapt.

Er is vrijdag een eind gekomen aan het avontuur van Chris Dercon bij de Volksbühne in Berlijn. Veel plezier beleefde de Belg niet aan die passage.

Sinds de zestiger het Londense museum Tate Modern inruilde voor de job in Berlijn en Frank Castorf opvolgde, lag hij meer dan hem lief was onder vuur. In september vorig jaar bezetten honderden actievoerders het theater zelfs een week lang. Volgens hen wilde Dercon het beleid te veel in een commerciële richting stuwen.

De Berlijnse cultuurwereld stond van meet af aan erg argwanend tegenover de benoeming van de Belg, een ervaren museumdirecteur die eerder ook aan de slag was bij het Museum Bojmans van Beuningen (Rotterdam) en het Haus der Kunst (München).

Nieuwe start

Het departement cultuur van de Duitse hoofdstad verklaarde vrijdag in een mededeling dat 'beide partijen het eens waren dat het theaterconcept van Chris Dercon niet aan de verwachtingen voldeed en dat het theater een nieuwe start nodig had'.

De Berlijnse cultuursenator Klaus Lederer verwees in zijn verklaring naar de kritiek op Dercon door te zeggen dat persoonlijke aanvallen tegen onze landgenoot door 'bepaalde kringen in de stad misplaatst en totaal onaanvaardbaar waren'. 

Het commerciële hoofd van het theater, Klaus Dörr, zal nu voorlopig de rol van artistiek directeur van een van de belangrijkste culturele instellingen van Duitsland waarnemen, voegde Lederer eraan toe. 

De Volksbühne werd in 1913 en 1914 gebouwd met als doel toneel tegen milde prijzen toegankelijk te maken voor het 'gewone volk'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. In de jaren vijftig werd het heropgebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud