'Cultuursector slachtoffer van politieke spelletjes'

De Acteursgilde met woordvoerder Michael Pas betoogde eind vorig jaar tegen het terugdraaien van de subsidies voor de cultuursector. ©BELGA

De Acteursgilde steigert nadat de N-VA een wetsvoorstel heeft geblokkeerd om 'een paar duizend' artiesten en technici makkelijker toegang te geven tot werkloosheidsuitkeringen.

De N-VA heeft een advies van de Raad van State gevraagd en heeft daarvoor de nodige vijftig stemmen gevonden bij Open VLD, CD&V en het Vlaams Belang.

'Politieke spelletjes gaan blijkbaar voor op steun aan de zwaarst getroffenen onder ons', reageert de Acteursgilde. 'De artiestengemeenschap voelt zich zwaar bedrogen. Zeker na de beloftes die gemaakt werden in ons onderhoud met de premier en de ministers van de kern.' De Acteursgilde beraadt zich over acties.

'We zijn de laatsten om privileges te vragen, maar we zijn een bijzondere sector waar mensen bijna altijd werken met korte contracten en van de ene opdracht naar de andere hoppen', voegt Acteursgilde-topman Johan Van Assche eraan toe. 'We vragen niets anders dan waar bijna iedereen op dit moment recht op heeft: een uitkering om deze crisis door te komen.'

Het gaat volgens Van Assche over een paar duizend mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud