opmerkelijk

De Munt verhuist (even) naar Tour & Taxis

De zaal van De Munt. De stoelen zijn al gedeeltelijk weg. De grote werken aan de scène beginnen pas in najaar. ©Tine Claerhout_DeMunt

De Munt werkt het tweede deel van het seizoen 2015-2016 af in een tent op de site van Tour & Taxis. Dat is het gevolg van de vertraging van de renovatiewerken.

De Munt is sinds 1 juni dicht. Op die dag hadden renovatiewerken aan de scène en de zaal moeten beginnen. Maar de werken aan de scène, onder meer de bouw van een nieuwe goederenlift, zijn met enkele maanden uitgesteld. Een deel van de stoelen is al wel uitgebroken.

In september vorig jaar koos de Regie der Gebouwen na een openbare aanbestedingsprocedure de aannemer. Maar na klachten van concurrenten besliste de Regie in maart de hele procedure over te doen.

Een van knelpunten van de eerste aanbesteding was een verschil tussen de Nederlandse en de Franse tekst. De ‘scenische werken’ waren in het Frans vertaald als ‘des travaux scenographiques’. Maar die uitdrukking heeft in het Frans een artistieke component. Alsof de aannemers zich ook met de operaproducties konden of moesten bezighouden. Niet dat ze dat ooit zouden doen, maar de advocaten van de klagende partijen speelden dat taalcuriosum met succes uit.

Er waren met de eerste aanbesteding nog andere problemen, zoals het niet goed invullen van de vragenlijsten door de kandidaten of het ontbreken van enkele cruciale financiële cijfers.

Alles op de schop dus en opnieuw. Vorige week is de tweede aanbestedingsprocedure afgerond. De naam van de laureaat wordt nog niet bekendgemaakt omdat tot midden volgende week beroep tegen de nieuwe beslissing kan aangetekend worden. Maar Peter de Caluwe, de algemeen directeur van De Munt, maakt zich sterk dat er nu geen problemen meer opduiken. In principe kan in oktober of november met de werken begonnen worden.

Dat betekent dat het gebouw niet in februari weer in gebruik kan worden genomen. De drie laatste opera's van volgend seizoen verhuizen daardoor naar het 'Muziekpaleis', een speciale operatent op de site van Tour & Taxis. Ze werd eerder al gebruikt in Venetië toen La Fenice werd gerenoveerd.

De tent kost De Munt 600.000 euro. Dat geld heeft ze niet. Ze rekent op een tussenkomt van de federale overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud