De Munt zet in op vernieuwing en experiment

Directeur Peter de Caluwe stelde het nieuwe seizoen van De Munt voor. ©Photo News

Drie gloednieuwe opera’s en een gedurfd Mozart-project kleuren het seizoen 2019-2020 bij De Munt.

Directeur Peter de Caluwe, die aan zijn derde mandaat van zes jaar begint, koos deze keer geen omlijnd seizoensthema. ‘We kiezen voor een nieuwe architectuur’, zei hij op de seizoenspresentatie. ‘De komende zes jaar staan in het teken van vernieuwing en experiment.’

Wereldpremières

Seizoen 2019-2020

Macbeth Underworld, Pascal Dusapin
Le Silence des Ombres
, Benjamin Attahir
Giovanna D’Arco, Giuseppe Verdi
Jeanne d’Arc au Bûcher,  Arthur Honegger
Les Contes d’Hoffmann, Jacques Offenbach
 Mozart-Da Ponte trilogie, Le nozze di Figaro, Cosi fan tutte, Don Giovanni als één geheel
Moniuszko à Paris, Andrzej Kwiecinski
Pikovaya Dama,  Peter Tsjaikovski
Der Rosenkavalier,  Richard Strauss

Drie wereldpremières zijn daar volgend seizoen de exponent van. ‘Opera kan maar betekenisvol blijven als het niet in het verleden blijft steken’, zei De Caluwe. De Munt trekt de komende jaren volop de kaart van de hedendaagse opera.

Ieder seizoen worden twee nieuwe opera’s besteld. De ene bij een ervaren rot en de andere bij een nieuweling. Volgend seizoen gaat het om Pascal Dusapin (‘Macbeth Underworld’) en Benjamin Attahir (‘Le silence des ombres)’. Er staat ook een nieuwe kameropera van Andrzej Kwiecinski op het programma.

Mozart

De Munt laat het verleden niet helemaal los. Het meest opmerkelijke project is de Mozart-Da Ponte trilogie. Het gaat om de drie opera’s die Mozart samen schreef met librettist Lorenzo Da Ponte: ‘Le nozze di Figaro’, ‘Cosi fan tutte’ en ‘Don Giovanni’.

‘Ik geloof erg in het Mozart-project. Als het mislukt, mogen jullie me erop afrekenen.’
Peter de Caluwe
Directeur De Munt

De drie opera’s in een regie van Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil worden als één verhaal in één decor met één cast gepresenteerd. Als je wil kan je de opera’s in één week na elkaar bekijken. Dat is ook nieuw bij De Munt. De Caluwe beseft dat hij met dit ambitieuze project zijn nek ver uitsteekt. ‘Ik geloof er in. Als het mislukt mogen jullie me er op afrekenen.’

Troika

Op de seizoenspresentatie werd ook Troika voorgesteld. Dat is de samenwerking tussen De Munt, Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) en Théâtre National Wallonie-Bruxelles. Met het partnerschap willen de drie cultuurhuizen de taalkundige en institutionele grenzen overstijgen en tegelijkertijd nieuwe horizonten opzoeken voor een gezamenlijke artistieke programmering in de hoofdstad.

In het volgende seizoen 2019-2020 programmeren de cultuurinstellingen via Troika 17 dansvoorstellingen. Choreografen als Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker of Alain Platel maken deel uit van de programmatie. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, komt er een Troika Pass. Voor 9 euro geeft die recht op 20 procent korting op alle voorstellingen die het label Troika dragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n