deSingel verlegt zijn grenzen

Hendrik Storme, de directeur van deSingel. ©Brecht Van Maele

Het kunstenhuis deSingel in Antwerpen zet volgend seizoen in op vernieuwing en verbreding. De grenzen vallen weg, maar het is niet de bedoeling te bruuskeren.

Aan ambitie geen gebrek bij Hendrik Storme, de directeur van deSingel. Samen met de volledig vernieuwde artistieke ploeg bokste hij een programma in elkaar dat het kunstenhuis volgend seizoen een nieuwe dynamiek moet geven.

Daarbij is openheid een van de hoekstenen. deSingel moet een ontmoetingsplek worden voor kunstenaars en publiek. Kunst zonder grenzen is het motto. Letterlijk - de artiesten en kunstenaars komen uit de hele wereld - maar ook filosofisch. deSingel zet in op diversiteit en nieuwe manieren van denken. Er is veel mogelijk. 'De drempel is laag, de lat ligt hoog', zegt Storme.

De drempel is laag, de lat ligt hoog.
Hendrik Storme
Directeur deSingel

Dat vertaalt zich in een programma dat innovatie en vernieuwing vooropstelt, zonder de succesformules van de voorbije jaren uit het oog te verliezen. Er is nog steeds veel klassieke muziek in deSingel, maar het accent ligt op de 20ste, niet op de 19de eeuw. Jazz komt meer aan bod en pop in al haar facetten krijgt een plaats.

Vertrouwde namen als Ivo van Hove en Romeo Castellucci maken met theaterproducties weer hun opwachting in Antwerpen. Maar er zijn ook veel nieuwe, jonge artiesten aangetrokken. Onder de vorige directeur Jerry Aerts werd deSingel een huis dat creatie stimuleert en faciliteert. Storme intensifieert dat. Het minste wat je kan zeggen is dat de nieuwe artistieke leiding van deSingel de uitdaging durft aan te gaan om veel onbekend talent aan het publiek te tonen.

Die durf leidt tot een avontuurlijk programma voor 2021-2022 met 33 wereldpremières, 34 Belgische premières en 32 internationale coproducties. Nog opvallend: er komen tien grote festivals. Die zijn gekoppeld aan een thema en niet aan een discipline. Zo worden de disciplines, van dans over theater tot muziek, aan elkaar gekoppeld. Festivals zonder grenzen dus.

Een van de meest intrigerende lijkt Carta 2022, dat in april volgend jaar plaatsvindt. Het is een creatiefestival waarbij artistieke innovatie de boventoon voert. Wie het iets traditioneler wil, kan zich laven aan de Beethoven-marathon. Drie dagen lang worden alle 16 strijkkwartetten en de baanbrekende 'Grosse Fuge' van de grootmeester opgevoerd. Niet door bekende ensembles, maar door zes jonge strijkkwartetten. Kwestie van traditie en vernieuwing in elkaar te laten opgaan.

Het programma van deSingel vindt u op desingel.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud