Advertentie
Advertentie

Dirigent Sir Colin Davis overleden

Sir Colin Davis overleed zondag op 85-jarige leeftijd. ©EPA

De Britse dirigent Sir Colin Davis is zondag na een kort ziekbed op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd internationaal bekend om zijn interpretaties van Mozart, Sibelius en Berlioz en werkte met de beste orkesten van de wereld.

Sir Colin Davis volgde nooit een opleiding tot dirigent, maar leidde desondanks met succes de grootste orkesten op aarde. Vooral zijn interpretaties van de muziek van Mozart, Berlioz, Sibelius, Britten en Stravinsky oogstten lof. Maar hij gold ook als pleitbezorger van moderne Britse componisten als Michael Tippett.

Colin Rex Davis, geboren op 25 september 1927, was een kind van muzikale ouders. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met klassieke muziek dankzij concertbezoeken en de platen die zijn vader draaide. Zodoende maakte hij kennis met een breed repertoire. Toen Davis als tiener een uitvoering bijwoonde van de Achtste Symfonie van Beethoven, wist hij dat hij van muziek zijn beroep wilde maken. Hij ging naar het Royal College of Music in Londen, waar hij klarinet studeerde.

Diensttijd

Zijn droom om dirigent te worden kon hij echter nog niet waarmaken. Omdat hij geen piano kon spelen, werd hij niet toegelaten tot de opleiding directie. Bovendien werd hij opgeroepen voor dienstplicht, die hij vervulde als klarinettist in een van de vele harmonieorkesten die de Britse krijgsmacht rijk is. Na zijn diensttijd pakte Davis zijn ambitie om te dirigeren weer op. Hij richtte met een aantal oud-studiegenoten een orkest op, waarvan hijzelf dirigent werd. Verder modderde hij naar eigen zeggen wat aan als freelancer, maar kreeg hij nergens vaste voet aan de grond, tot hij in 1957 een baan kreeg bij het BBC Scottish Orchestra.

Sir Colin Davis, in 2011 in gesprek met de jonge Deens-Israëlische componist Nikolaj Znaider.

Zijn internationale doorbraak volgde in 1959 toen Davis de zieke topdirigent Otto Klemperer mocht vervangen bij een uitvoering van Mozarts opera Don Giovanni. Een jaar later werkte hij samen met Sir Thomas Beecham aan Die Zauberflöte, eveneens van Mozart. 'Een geweldige Mozart-dirigent heeft zich aangediend', schreef The Times bij die gelegenheid.

Hartproblemen

Davis sloot in 1960 een exclusief platencontract met Philips. Voor dat label maakte hij met het Concertgebouworkest een gezaghebbende opname van de Symphonie Fantastique van Berlioz. Ook zette hij met het gerenommeerde Amsterdamse orkest de Londense symfonieën van Haydn op de plaat. Zijn opnames van de vioolconcerti van Mozart, met het London Symphony Orchestra en de Belgische violist Arthur Grumiaux als solist, behoren nog altijd tot de referentie-opnames. 

Davis, die sinds 1980 Sir voor zijn naam mag zetten, bleef tot op hoge leeftijd actief als dirigent. De laatste tijd kampte hij met hartproblemen. In februari 2011 werd hij onwel vlak voor een concert in Londen. Daardoor moest hij ook een reeks concerten met het Nederlands Kamerorkest afzeggen. Davis overleed zondag op 85-jarige leeftijd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud