Festivals alert op rotweer, maar extra verzekeringen (te) duur

Een gevolg van de Pukkelpop-ramp is dat festivals zich meer dan ooit kunnen laten verzekeren tegen de schade bij noodweer. Maar ze doen dat lang niet allemaal.

Mooi weer of niet: met Rock Werchter en Couleur Café komt het festivalseizoen de volgende dagen op kruissnelheid. De organisatoren zullen de hele zomer de weerkaarten nauwlettend in de gaten moeten houden. De sector huivert van een nieuw Pukkelpop-scenario. Extra verzekeringen blijken peperduur.

Hebben onze muziekfestivals lessen getrokken uit de dodelijke natuurramp op Pukkelpop, nu bijna een jaar geleden? De vraag raakt een gevoelige snaar in de festivalwereld. 'Want, zo lijkt het alsof de organisatie van Pukkelpop aansprakelijk was voor het drama', reageert een organisator aan de telefoon. De reactie tekent de zenuwachtigheid in de sector, zeker nu de weerkaarten zich behoorlijk depressief aankondigen. De kans is groot dat straks meer dan één muziekfestival uitregent. Zijn onze festivals voorbereid op de organisatorische en/of financiële gevolgen van slecht (of erger) noodweer? Pukkelpop was dat onvoldoende. Het festival had geen annulatieverzekering afgesloten.

Uit een rondvraag in de verzekeringswereld blijkt dat de natuurramp van 18 augustus 2011 de muziekfestivalorganisatoren alerter maakte. 'Nooit kregen we meer vragen van muziekfestivals of ze voldoende gedekt zijn', klinkt het bij Ethias. Maar die waakzaamheid resulteerde bij de verzekeraar niet in méér contracten met muziekfestivals. Dat komt omdat Ethias, zoals de meeste grote verzekeringsmaatschappijen, geen gespecialiseerde polissen voor evenementen aanbiedt.

Stijging

Voor speciale annulatieverzekeringen moeten muziekfestivals de markt van de nichespelers op. Zo'n gespecialiseerde maatschappij is Vander Haeghen uit Brussel. Specialist eventverzekering Frédéric de Haan: 'Wij verzekeren deze zomer tussen 300 en 400 evenementen, van huwelijkfsfeesten tot muziekfestivals. Dat is een stijging met 20 procent in vergelijking met vorig jaar. Pukkelpop was dus zeker een wake-upcall.' Ook de Luxemburgse verzekeraar Circles heeft opvallend meer annulatieverzekeringen afgesloten met Belgische muziekfestivals. 'In Frankrijk en Spanje bestond die gewoonte al veel langer', luidt het daar.

Waaruit kan zo'n bijkomende verzekering bestaan? Het dancefestival Tomorrowland nam bij Circles behalve verzekeringen voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en beroepsfouten nog drie extra verzekeringen. De polis 'onbeschikbaarheid van het terrein' beschermt het festival tegen de meest onmogelijke scenario's als een natuurramp, een ingestort podium en zelfs een epidemie of neergestort vliegtuig op het festivalterrein. Een andere polis vergoedt de kosten van de organisatie als er minder volk komt opdagen dan gepland, bijvoorbeeld door een treinstaking. De kosten voor Tomorrowland voor al de verzekeringen samen: 200.000 euro. 'Dat is een smak geld, maar na de ramp op Pukkelpop was het voor ons een prioriteit om Tomorrowland nog beter te organiseren. We willen echt niets aan het toeval overlaten', aldus woordvoerster Debby Wilmsen.

Wetenschap

Voor veel festivals zijn zulke polissen echter onbetaalbaar. Zelfs grotere evenementen met een nationale uitstraling, zoals Couleur Café, Sfinks of Cactus in Brugge, hebben zich om die reden niet bijkomend verzekerd. Patrick Keersebilck, organisator van Cactus: 'Uiteraard hebben we dit jaar samen met onze verzekeraar onze polis tegen het licht gehouden. De vraag is alleen: in hoeverre kan je je tegen bepaalde zaken beschermen? Pukkelpop was een uitzonderlijke omstandigheid. We zullen als festival met de wetenschap moeten leven dat we ons onmogelijk tegen alle risico's kunnen indekken. Ook al denken sommige verzekeringsmaatschappijen daar anders over. Want dat viel me het voorbije jaar toch op: de ramp op Pukkelpop heeft een nieuw type verzekeraar wakker geschud.'

Ook Sfinks in Boechout, dat in 2000 compleet uitregende, deinst terug voor de prijzige polissen in de markt. 'Je verzekeren tegen slecht weer is als op de lotto spelen', reageert zakelijk leider Jan Moens. 'Tegenover de hoge premies staan bovendien bijzonder strikte voorwaarden. Is het dat waard? Wij denken van niet. We zijn voldoende verzekerd. Dit jaar schenken we nog meer aandacht aan ons veiligheidsplan. We zijn daar niet als enige organisator zo sterk op gefocust, merk ik ook bij onze collega's.'

Rock Werchter heeft ook dit jaar een annulatieverzekering, meldt de organisatie. Bij Pukkelpop vonden onze vragen de voorbije dagen geen gehoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud