Festivals dagen Sabam voor rechter

Adele, vorig jaar in het Sportpaleis. ©Photo News

Een coalitie van zo’n 20 concert- en festivalorganisatoren stapt naar de rechtbank van koophandel in Brussel om auteursrechtenorganisatie Sabam te dwingen zijn recente prijsstijging voor concerten en festivals in te trekken. Het gaat onder meer om Live Nation, Greenhouse Talent, PSE Belgium (Sportpaleis) en de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen.

De tarieven stijgen met 30 procent, terwijl de dienstverlening ongewijzigd bleef.
Jan Vereecke
bestuurder pSE Belgium

‘In de loop van 2016 kondigde Sabam eenzijdig nieuwe, verhoogde tarieven aan inzake de inning van auteursrechten, dit zowel voor festivals als voor concerten. Een onderhandelingsronde daarover met de sector mislukte’, legt Jan Vereecke van PSE Belgium uit. ‘Sinds 1 januari 2017 worden de nieuwe tarieven ook toegepast. De eerste concrete afrekeningen wijzen uit dat de nieuwe tarieven neerkomen op een prijsstijging van ongeveer 30 procent, terwijl de dienstverlening van Sabam ongewijzigd is gebleven.’

De sector ziet zich dan ook genoodzaakt om naar de rechtbank van koophandel te stappen, met de vraag om Sabam te dwingen het gebruik van de nieuwe tarieven stop te zetten. ‘Die blijken immers op velerlei punten onredelijk en in strijd met het wettelijk kader.’ Volgens Sabam is de tariefverhoging niet meer dan een inhaaloperatie ten op zichte van het buitenland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud