portret

Michael De Cock verhuist engagement naar KVS

De aanstelling van Michael De Cock als directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel komt als een verrassing. Maar onlogisch is zijn overstap niet.

Er worden niet elke dag topjobs uitgedeeld in de Vlaamse culturele sector. Michael De Cock heeft er eentje te pakken. De schrijver en theatermaker gaat in september 2016 aan de slag als directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). De 42-jarige De Cock volgt Jan Goossens op, die bijna 15 jaar de plak zwaaide in het Brusselse stadstheater. De aanstelling van De Cock is een verrassing, omdat zijn naam de voorbije maanden nergens viel in de pronostieken. Jan Lauwers van Needcompany en de jonge Thomas Bellinck leken het meeste kans te maken om de KVS te leiden. Ook de naam van Chokri Ben Chikha deed de ronde.

De Cock is directeur van het kleine theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen. Zijn transfer naar Brussel is een stevige promotie, omdat de KVS als een van de drie Vlaamse stadstheaters - naast NTGent en het Toneelhuis in Antwerpen - een belangrijk uithangbord is voor het Vlaams theater in binnen- en buitenland. 

Acteur

De Antwerpenaar volgde een acteursopleiding aan het conservatorium in Brussel. Zijn eerste stappen als acteur zette hij in soaps en politieseries van de VRT, zoals 'Thuis' en 'Flikken'. Hij speelde ook gastrollen in 'Sedes & Belli' en 'Witse'. Ongeveer gelijktijdig met zijn ontluikende tv-carrière was De Cock gast- acteur bij Hetpaleis en het Publiekstheater, de voorloper van het NTGent. De voorbije jaren schreef hij veel theaterteksten en reportage- en jeugdboeken. Zaterdag maakt hij met zijn recente jeugdboek 'Veldslag om een hart. Het verhaal van Helena' kans op de Boekenleeuw.

Als theatermaker is De Cock de grote klassiekers nooit uit de weg willen gaan. Hij vertaalde en bewerkte teksten van Molière en Tsjechov. Hij staat ook bekend als een geëngageerd kunstenaar en schrijver met een zwak voor maatschappelijk kwetsbare groepen. 'Saw it on television/didn't understand' is een theaterstuk over vluchtelingen dat speelde in de laadbak van een vrachtwagen waarmee De Cock meermaals het land doorkruiste. Hij schreef voor het weekblad Knack ook reportagereeksen over vluchtelingen. In Mechelen organiseerde hij ooit een theateropleiding voor allochtone acteurs. 

Logisch vervolg

Zijn aanstelling in de KVS lijkt dan ook een logisch vervolg op het 'stedelijke' beleid van Jan Goossens. Onder diens leiding schoof de KVS de voorbije 15 jaar nadrukkelijk op in de richting van een stadstheater in de letterlijke zin van het woord: een theater dat midden in de stad staat en reflecteert over grootstedelijke onderwerpen als diversiteit en multiculturaliteit. Ook Michael De Cock is die thema's genegen als kunstenaar.

De Cock, die niet in Brussel woont, begint over anderhalf jaar aan zijn nieuwe opdracht. Hij zal wel al meeschrijven aan het programma voor het seizoen 2016-2017 en het nieuwe subsidiedossier voor de volgende beleidsperiode voorbereiden.

De culturele instelling was ook op zoek naar een nieuwe financieel directeur. Het is onduidelijk of Michael De Cock het zakelijke en het artistieke aspect van de job zal combineren. Hij was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud