Opera Ballet Vlaanderen laat pandemie achter zich

Mozarts 'Cosi fan tutte' in een regie van Anne Teresa De Keersmaeker ging in 2017 in Parijs in wereldpremière. De productie is volgend seizoen te zien in Gent en Antwerpen. ©Agathe Poupeney

Opera Ballet Vlaanderen plant volgend seizoen 22 producties. Een deel is nieuw, een deel is een inhaalbeweging. Maar het blijft afwachten hoe de pandemie evolueert.

Algemeen directeur Jan Raes kondigde het helemaal op het einde van de persconferentie nog snel aan. 'Op 5 september houden we weer ons festival Klassiek in de Stad op het Sint-Jansplein in Antwerpen.' Daarmee begon Opera Ballet Vlaanderen in precoronatijden elk nieuw seizoen. Het lijkt nog een beetje onwezenlijk, maar over een kleine drie maanden is het festival er weer.

Waarom ook niet? Het seizoen 2021-2022 drijft op de hoop dat corona is getemd en dat snel weer voor volle zalen gespeeld kan worden, al is er budgettair rekening gehouden met halfvolle zalen.

Opera Ballet Vlaanderen heeft geleden onder corona. 113 operavoorstellingen, 91 balletoptredens en 29 concerten werden sinds maart 2020 geannuleerd. Dat leidde tot een inkomstenverlies van 14,1 miljoen euro. 6,1 miljoen euro aan niet-verkochte tickets en 6,5 miljoen euro mislopen tax shelter vormen de hoofdmoot. Daardoor zal 2021 afsluiten met een verlies van 3 à 4 miljoen euro.

14,1 miljoen
Sinds maart 2020 liep Opera Ballet Vlaanderen 14,1 miljoen euro aan inkomsten mis.

Dat is overbrugbaar, maar dan moet het gewone leven wel duurzaam hernemen. Aan de programmatie van het nieuwe seizoen zal het niet liggen. Artistiek directeur Jan Vandenhouwe stelde een afwisselend programma van relatief onbekend werk en klassiekers samen. Een deel van de uitgestelde producties van de voorbije maanden krijgt een plaats in het nieuwe seizoen. Het gaat onder meer om 'C(h)oeurs 2022' van Alain Platel, 'Faust' van Robert Schumann en de lang verwachte 'Così fan tutte' van Mozart en Anne Terese Dekeersmaeker.

Het operaseizoen begint met het vrij onbekende 'Silbersee 33' van de Duitse componist Kurt Weill. De regie is in handen van zijn landgenoot Ersan Mondtag, de wonderboy van het Duitse theater. Hij regisseerde eerder 'Der Schmied von Gent', de laatste opera die te bekijken was voor corona toesloeg.

Stefan Hertmans

Er staat ook een wereldcreatie op de affiche. Componist Wim Hendrickx en beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck werken samen aan een operaversie van het boek 'De bekeerlinge' van Stefan Hertmans. De wereldpremière is gepland op 10 mei.

Voor de liefhebbers van onverwoestbare klassiekers staat 'La Bohème' op het programma. Het gaat om de versie van Robert Carsen die in 1993 voor het eerst in Antwerpen te zien was.

Bij de balletvoorstellingen is het uitkijken naar 'Le Sacre du Printemps' van Igor Stravinsky in een choreografie van de legendarische Pina Bausch. Een van de meest gesmaakte streamingvoorstellingen 'Palmos' van Andonis Foniadakis wordt in de zaal hernomen. Ook het populaire 'Giselle' van Akram Kahm krijgt weer een plaats op de affiche.

Het volledige nieuwe seizoen vindt u op operaballet.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud