in memoriam

Operazangeres Jessye Norman overleden

De Amerikaanse operazangeres Jessye Norman is maandag op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in New York.

Ze stierf aan de complicaties van een ruggenmergletsel dat ze in 2015 had opgelopen. Een bloedvergiftiging en orgaanfalen werden de zangeres uiteindelijk fataal.

'Het is met veel verdriet en droefheid dat we de dood melden van de internationale operaster Jessye Norman', luidt het in een communiqué dat door een woordvoerder van de familie werd verspreid.

'Wij zijn erg fier op haar muzikale prestaties en de inspiratie die ze was voor haar publiek van over de hele wereld. We zijn ook trots op haar humanitaire inspanningen om onder meer het probleem van honger en dakloosheid aan te pakken en op vlak van de ontwikkeling van de jeugd en kunst- en cultuureducatie', aldus nog haar familie.

Aida

Norman werd op 15 september 1945 geboren in Augusta, in de Amerikaanse deelstaat Georgia. Aan het eind van de jaren 60 brak ze door toen ze in de Met in New York meezong in Verdi's 'Aida'. Daarna specialiseerde ze zich verder in het oeuvre van onder meer Richard Wagner en Richard Strauss. De Met werd haar 'thuisopera', waar ze meer dan 80 keer speelde.

Norman brak een lans voor Afro-Amerikaanse sopranen. 'Ik zal de Franse opera zingen. Of de Duitse. Maar niemand moet me zeggen dat ik 'Porgy and Bess' moet doen', zei ze ooit in een interview. Die laatste opere van Gershwin heeft een gekleurde cast.

De Amerikaanse sopraan werd in 1999 in de Georgia Music Hall of Fame opgenomen, won in totaal vier Grammy's en ontving in 2006 de Klassieke Edison Oeuvreprijs 2006 als bekroning van haar lange carrière.

Norma zong ook op de inauguraties van de presidenten Bill Clinton en Georg Bush.

In 2012 kreeg de operazangeres overigens ook de 'We Are Music Award' van het Gent Festival van Vlaanderen. Ze richtte voorts in haar geboortestad de Jessye Norman School of the Arts op, die gratis kunstvorming biedt aan begaafde leerlingen van het lager secundair onderwijs die zich geen privélessen kunnen veroorloven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect