in memoriam

Operazangeres Jessye Norman overleden

De Amerikaanse operazangeres is maandag op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in New York.

De internationale operaster Jessye Norman brak aan het eind van de jaren 60 door toen ze in de Met in New York meezong in Verdi's 'Aida'. Daarna specialiseerde ze zich verder in het oeuvre van onder meer Richard Wagner en Richard Strauss. De Met werd haar thuisopera, waar ze meer dan 80 keer speelde.

Norman brak een lans voor Afro-Amerikaanse sopranen. 'Ik zal de Franse opera zingen. Of de Duitse. Maar niemand moet me zeggen dat ik 'Porgy and Bess' moet doen', zei ze ooit in een interview. Die laatste opera van Gershwin heeft een gekleurde cast.

Inauguraties

De Amerikaanse sopraan werd in 1999 in de Georgia Music Hall of Fame opgenomen. Ze won vier Grammy's en ontving in 2006 de Klassieke Edison Oeuvreprijs 2006 als bekroning van haar lange carrière.

Norma zong ook op de inauguraties van de presidenten Bill Clinton en Georg Bush.

In 2012 kreeg de operazangeres de We Are Music Award van het Gent Festival van Vlaanderen.

Gratis kunstvorming

In haar geboortestad Augusta, in de Amerikaanse staat Georgia, richtte ze de Jessye Norman School of the Arts op, die gratis kunstvorming biedt aan begaafde leerlingen van het lager secundair onderwijs die zich geen privélessen kunnen veroorloven.

'Wij zijn erg fier op haar muzikale prestaties en de inspiratie die ze was voor haar publiek van over de hele wereld. We zijn ook trots op haar humanitaire inspanningen om honger en dakloosheid aan te pakken en op haar werk voor de jeugd en de kunst- en cultuureducatie', zegt haar familie.

Norman overleed aan de complicaties van een ruggenmergletsel dat ze in 2015 had opgelopen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud