Oudemuziekpionier Frans Brüggen overleden

Frans Brüggen op een archieffoto uit 2011 ©Photo News

De Nederlandse dirigent en blokfluitvirtuoos Frans Brüggen is woensdag in Amsterdam op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Brüggen zal de geschiedenis ingaan als de man die de blokfluit in ere herstelde als concertinstrument.

Brüggen was een van de pioniers van de oudemuziekbeweging, die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw barokmuziek weer ging uitvoeren op originele instrumenten en op een historisch verantwoorde, niet-romantische wijze. Met geestesgenoten als clavecinist Gustav Leonhardt en cellist Anner Bylsma haalde Brüggen oude composities vanonder het stof en wierp hij nieuw licht op het toen bekende barokrepertoire.

Brüggen speelde voortreffelijk traverso - de voorloper van de dwarsfluit - maar maakte vooral naam als blokfluitvirtuoos. Hij maakte van het 'schoolinstrument' een indrukwekkend concertinstrument en vroeg componisten ook hedendaagse muziek te schrijven voor de blokfluit. Als docent leidde Brüggen tal van toonaangevende blokfluitisten uit binnen- en buitenland op. Hij verzamelde ook oude blokfluiten.

In de tweede helft van zijn carrière ontpopte Brüggen zich ook tot een geïnspireerd dirigent. Hij richtte in 1981 het Orkest van de Achttiende Eeuw op, dat 55 muscici uit meer dan 20 verschillende landen telt die op authentieke instrumenten of kopieën spelen. Met dit ensemble voerde Brüggen muziek uit de 18e en vroege 19e eeuw uit (Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn). Brüggen trad ook als gastdirigent op bij diverse andere orkesten.

Brüggen, geboren op 30 oktober 1934 in Amsterdam, studeerde dwarsfluit en blokfluit aan het hoofdstedelijke conservatorium en muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Op 21-jarige leeftijd werd hij aangesteld als docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Later gaf hij ook les aan de Harvard University en de University of Berkeley in de Verenigde Staten.

In 1967 richtte hij het Brüggen-consort op, dat zich toelegde op het spelen van oude muziek. Begin jaren 70 vormde hij met twee andere muzikanten het blokfluitensemble Sour Cream.

Frans Brüggen werd onder meer onderscheiden met een muziekprijs van Unesco in 1997 en de Edison Klassiek Oeuvreprijs in 2012, voor zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud