Pukkelpop 2.0 een beetje anders en toch business as usual

De IJslandse zangeres Bjork is een van de headliners dit jaar.

Met een sterkere affiche dan vorig jaar start vandaag de driedaagse muziekmarathon Pukkelpop. Pukkelpop 2.0 verschilt niet gek veel van het festival dat vorig jaar tegen een onwezenlijke natuurkracht aanliep.

De organisatoren van Pukkelpop stelden een mooie affiche samen. Iedereen heeft van de vorige editie natuurlijk de ramp onthouden, maar Pukkelpop was toen op weg naar een van zijn matste muzikale afleveringen in jaren. Die 'veilige' affiche staat in schril contrast met het sterke aanbod dit jaar. Met Björk, The Stone Roses, The Black Keys en Foo Fighters kreeg het alternatieve muziekfestival headliners van formaat te pakken. Maar ook in de marge van de mainstream, waarop Pukkelpop toch zijn credits heeft gebouwd, oogt de affiche veelbelovend. Een van onze favorieten is de Britse artrockband Alt-J. De jonge groep wordt overal een grote toekomst voorspeld, en zou weleens een van dé verrassingen van deze editie kunnen worden. Andere lekkere snoepjes voor meerwaardezoekers waarvan u later zeker nog zult horen, zijn Miike Snow, tUnE-yArDs, Feist, Django Django, Willy Moon, Jessie Ware, Patrick Watson en The Walkmen.

Muzikaal lijkt het dus wel snor te zitten met deze Pukkelpop 2.0. Maar ere wie ere toekomt: dat is eerder de verdienste van de markt dan van de organisatoren. Het leeuwendeel van de bands is gewoon op tournee in deze periode van het jaar. Zowat de enige uitzondering is Foo Fighters. De bende rond ex-Nirvana-drummer Dave Grohl zat vorig jaar in de coulissen te wachten toen de storm losbarstte. Naar verluidt waren de Amerikaanse rockers zo onder de indruk van de gebeurtenissen dat ze dit jaar een speciale zomertournee inlasten om wél op Pukkelpop te kunnen spelen. De groep stortte ook een aanzienlijke som in het steunfonds voor de slachtoffers. De teller van het fonds staat momenteel op 650.000 euro. Gedurende het festival lopen nog verschillende acties om de kas verder te stijven. Zo gaat 1 euro per geparkeerde wagen naar de slachtoffers van het noodweer.

Vlaggen halfstok

Wat ons bij de rampeditie van vorig jaar brengt, die vijf levens eiste. 'Als Pukkelpop voortgaat, zal het onder een heel andere vorm zijn', zei burgemeester Hilde Claes onmiddellijk na de ramp. Pukkelpop 2.0 verschilt echter niet zo gek veel van de andere jaren. Het festival zal er bijna hetzelfde uitzien. Er zijn 200 populieren gekapt om de weide veiliger te maken. Een van de tenten die vorig jaar omver viel, is niet teruggekeerd. Maar in plaats van bij wijze van symbolisch breekpunt met het verleden de Chateau op te geven, gaven de organisatoren de tent een nieuwe naam (Castello) en een nieuwe plek. Zaterdagavond - dag op dag een jaar na de storm - zullen de vlaggen op het terrein halfstok hangen en wordt een korte stilte ingelast voor de slachtoffers.

Voor de rest lijkt het business as usual op deze speciale editie. Eigenlijk hoeft dat niet te verwonderen. De internationale concurrentie in festivalland is moordend, zeker in deze periode van de zomervakantie. Een Pukkelpop light, of zelfs een symbolisch jaartje rust, was wellicht dodelijk geweest. Pukkelpop nam in de jaren 80 al eens een break van een jaar, maar in die tijd was de concurrentie lang niet zo scherp als vandaag. Trouwens: afslanken was niet echt nodig. Dankzij de controversiële compensatieregeling voor de tickethouders herleidde de organisatie de financiële schade van de storm tot een absoluut minimum.

Hoewel de kans op een nieuwe aanslag van de natuur zo goed als onbestaande is, lijken de organisatoren goed voorbereid. Gisterenvoormiddag vond zoals ieder jaar een controle plaats van het festivalterrein. Volgens brandweercommandant Bert Swijsen is Pukkelpop op dit moment 'het best gecontroleerde festival van België'. 'De tenten en de bevestigingspunten zijn gecontroleerd door de firma zelf, een extern studiebureau en de brandweer', aldus de Hasseltse brandweercommandant.

Waterpunten

Alle tenten zijn ook gecheckt en goedgekeurd. Pukkelpop zegt ook klaar te zijn voor de voorspelde hittegolf. Er liggen zo'n 16.000 zakjes met water klaar. De zakjes worden uitgedeeld waar er wachtrijen zijn. Op het terrein zelf zijn er voldoende waterpunten. Burgemeester Claes: 'Via sociale media en de lichtkranten adviseren we mensen preventief om voldoende te drinken en zonnecrème mee te nemen. Het hoofdterrein is nog beter dan vorig jaar uitgerust om een snelle evacuatie te kunnen doen. Neen, de puntjes zijn op de i gezet, zowel voor de organisatie als voor de veiligheid.'

Pukkelpop, van vandaag tot zaterdag in Hasselt. Er zijn nog tickets.

www.pukkelpop.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud