Stany Crets komt aan hoofd 'nieuw' gezelschap

Stany Crets wordt artistiek directeur van Theater Publiek. ©BELGA

Geert Allaert stopt als artistiek directeur van Musical van Vlaanderen. Stany Crets neemt zijn taken over. De musicalproducent verandert ook van naam en artistieke koers.

Zondag ging 'Assepoester: het tamelijk ware verhaal' in première in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Het wordt de laatste voorstelling van Musical van Vlaanderen. Vanaf januari gaat het gezelschap verder onder de naam Theater Publiek. Oprichter Geert Allaert trekt zich terug als artistiek directeur van de 'nieuwe' Musical van Vlaanderen.

Allaert kwam zwaar onder vuur te liggen voor vermeende belangenvermenging bij de financiering van de 'Assepoester'-voorstelling. Naast directeur van de gesubsidieerde vzw is de West-Vlaming ook gedelegeerd bestuurder van Music Hall Group. Door Allaert bij de vzw weg te halen, willen beide musicalhuizen klaarheid scheppen.

Musical van Vlaanderen-voorzitter Rik Duyck: 'In de balansen was er een duidelijke scheidslijn tussen de vzw en de vennootschap. Maar de positie van Geert was verwarrend voor de buitenwereld. Die onduidelijkheid wordt nu weggenomen. Hij verdwijnt definitief uit de structuur van de vzw, en zal vanuit Music Hall Group enkel nog als promotor optreden voor de stukken die Theater Publiek maakt.'

Acteur Stany Crets wordt de artistiek directeur van het 'nieuwe' gezelschap. Crets, die vooral bekend is voor zijn televisiewerk, regisseerde al meerdere musicalvoorstellingen in opdracht van Geert Allaert, waaronder het 'Assepoester'-stuk. Onder leiding van Crets wil het nieuwe gezelschap zijn terrein artistiek verleggen. Theater Publiek gaat niet enkel musicals maken, maar wil zich ook aan repertoiretheater wagen. Het eerste stuk wordt een Vlaamse bewerking van 'Richard III' van William Shakespeare. Die voorstelling wordt op zijn vroegst in 2015 verwacht. Eerst moet er geld worden gevonden. Het nieuwe gezelschap diende begin deze maand bij de Vlaamse overheid een dossier in voor structurele subsidie voor de periode 2015-2016.

Culturele centra

Opvallend is dat Theater Publiek met zijn creaties op speelgelegenheid in de culturele centra rekent. Allaert is daar altijd weggebleven met zijn musicals omdat hij met Vorst Nationaal, de Capitole in Gent en de Stadsschouwburg in Antwerpen zijn eigen infrastructuur had. Maar nu de uitbating van Vorst Nationaal in handen is gekomen van het Sportpaleis, en de twee andere speelplekken van Music Hall Group in de toekomst wellicht ook door de eigenaars van de Antwerpse evenementenzaal worden uitgebaat, richt het 'nieuwe' Musical van Vlaanderen de steven ook op de culturele centra.

Tot slot: het is niet de eerste keer dat een podiumgezelschap dat repertoiretheater voor een breed publiek wil maken, subsidies vraagt. De vzw Publiekstoneel hield het in 2009 één voorstelling uit en greep naast structurele subsidies. De initiatiefnemer heette toen Geert Allaert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud