TEDxBrussels verliest licentie na incident

Deborah De Robertis tijdens een eerdere performance in Brussel in 2016. ©Twitter

Op TEDxBrussels, een event met sprekers over de impact van innovatie in Bozar, is een artieste tijdens haar optreden maandagavond door de organisatie van het podium gehaald. De organisatie verliest haar licentie van de overkoepelende TED-groep.

Deborah De Robertis, een Luxemburgse performanceartieste, werd hardhandig van het podium gehaald, getuigen aanwezigen via de sociale media.

De Robertis is bekend om haar ophefmakende voorstellingen. Ze bootste onder meer in het Louvre het schilderij 'L'origine du monde' van Gustave Coubert na door haar benen te spreiden en haar vagina te tonen. In Brussel ging ze niet uit de kleren, maar toonde ze wel foto's van eerdere performances. Haar optreden was een feministische aanklacht tegen censuur, maar voor de organisatie kon het niet door de beugel. De Robertis werd van het podium gehaald door organisator Patrick Coulier.

'Diep ongepast'

Toen TED, de organisator van de beroemde lezingenreeksen, daarvan lucht kreeg, reageerde het prompt en trok het de licentie van TEDxBrussels in. Coulier mag de merknaam daardoor niet meer gebruiken.

'We hebben de situatie bekeken en hebben gesproken met de organisator', klinkt het in een mededeling. 'Terwijl we beseffen dat er momenten zijn waarop het moeilijk is om te beslissen hoe te reageren op een situatie, was deze reactie diep ongepast. We trekken onmiddellijk de licentie voor TEDxBrussels in.'

TEDx is een afgeleide van TED, dat bekend is van de lezingen rond baanbrekende ideeën die verspreid worden via YouTube. Via TEDx kunnen onafhankelijke organisatoren een lokaal event op poten zetten in de stijl van TED.

Die licentie behoorde toe aan organisator Coulier, die zaakvoerder is van het West-Vlaamse evenementenbureau acTVty.

Vrijheid van meningsuiting

Over de programmatie van De Robertis is grondig overlegd tussen de artieste zelf en de curator van TedxBrussels, Rudy Aernoudt. Dat zegt een goedgeplaatst lid van het team van TEDxBrussels. Aernoudt, in een vorig leven kabinetschef van de liberale ministers Fientje Moerman en Serge Kubla, was maandagavond niet aanwezig.

'Aernoudt distantieert zich nadrukkelijk van het incident en keurt de reactie van Coulier sterk af', luidt het ook.

'Deborah is een heel interessante artieste en daarvoor werd ze uitgenodigd. Haar werk getuigt van een gedeeld respect voor de vrouw en de vrijheid van meningsuiting. We kennen haar werk heel goed, en ook de regels die TED oplegt. Daar was ze lichtjes van afgeweken, maar zeker niet in die mate dat het de totaal ongepaste tussenkomst van Coulier rechtvaardigt', luidt het.

Of er ooit nog een nieuwe editie van TEDxBrussel komt onder een andere organisatie, is niet meteen duidelijk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud