Zuid-Koreaanse sopraan wint Koningin Elisabethwedstrijd

De eerste drie laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2014 (v.l.n.r.): Jodie Devos, Sumi Hwang en Sarah Laulan. ©BELGA

De Zuid-Koreaanse sopraan Sumi Hwang heeft de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang gewonnen. Onze landgenote Jodie Devos, eveneens een sopraan, eindigde verdiend tweede.

Sumi Hwang gold als de topfavoriete na een bijzonder gave prestatie tijdens haar finale. Haar mooie stem, technisch meesterschap en sterk inlevingsvermogen wisten velen te overtuigen. Jodie Devos had het nadeel dat ze woensdagavond als eerste moest zingen, maar haar geëngageerde, frisse vertolking maakte blijkbaar voldoende indruk op de jury om haar een tweede plaats op te leveren.

De Franse mezzosopraan Sarah Laulan werd op de derde plaats geklasseerd. Laulan heeft een warm stemgeluid, maar acteert soms meer dan ze zingt. De Chinese tenor Yu Shao eindigde vierde. Hij zong zaterdagavond als allerlaatste kandidaat en bracht een doordacht programma dat goed bij zijn lichte tenorstem paste. Minpunt was wel zijn intonatie.

Yu Shao werd gevolgd door de Zuid-Koreaanse sopraan Hyesang Park. Als zesde eindigde de Zwitserse maar in Leuven geboren sopraan Chiara Skerath. Zij kreeg ook de VRT-publieksprijs, goed voor 2.500 euro.

De overige zes finalisten werden naar gewoonte niet geklasseerd. Onder hen bevond zich nog een tweede Belgische sopraan in de finale, Sheva Tehoval, evenals de Duitse sopraan Daniela Gerstenmeyer, een bijzonder pure muzikante die de zaal stil kreeg met een aria uit de Johannespassie van Bach.

De VRT-publieksprijs, die goed is voor 2.500 euro, werd gewonnen door de in Leuven geboren Zwitserse sopraan Chiara Skerath.

De resultaten van de wedstrijd werden zaterdagavond bekendgemaakt door juryvoorzitter Arie Van Lysebeth in aanwezigheid van koningin Mathilde. Zij is de nieuwe koninklijke beschermvrouwe van de wedstrijd, een rol die koningin Fabiola bijna 50 jaar lang vervulde.

Aan de sessie 2014 namen in totaal 73 kandidaten uit 27 verschillende landen deel. Daarbij waren ook zeven Belgen. Naast de finalisten Devos, Skerath en Tehoval, ging het om Charles Dekeyser (bas), Guillaume Houcke (contratenor), Anna Pardo Canedo (sopraan), Ivan Thirion (bariton) en Annelies Van Gramberen (sopraan).

De vorige Koningin Elisabethwedstrijd voor zang vond drie jaar geleden plaats. Opvallend is dat ook toen een Zuid-Koreaanse sopraan, Hong Haeran, het haalde vóór een Belgische kandidaat, de tenor Thomas Blondelle.

De volgende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, die van 4 tot 30 mei 2015 plaatsvindt, wordt een een wedstrijd voor viool.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud