'Better Call Saul': als de spin-off het origineel overtreft

Bob Odenkirk als Saul Goodman. ©Netflix

In het verleden duiken van het iconische 'Breaking Bad' leek heiligschennis. Toch zet de prequel 'Better Call Saul', waarvan de finale van het vijfde seizoen dinsdag op Netflix verscheen, meer dan zijn voet naast die van de grote broer.

Met wat zin voor overdrijving zou je 'Better Call Saul' een laatste relict uit de 'Second Golden Age of Television' kunnen noemen. Grofweg staat die periode voor het eerste decennium van deze eeuw, toen de ene topreeks na de andere volgde: 'The Sopranos', 'The Wire', 'The Shield', 'Deadwood', 'Mad Men' en dus ook 'Breaking Bad'. In lijstjes met favorieten is de serie van betaalzender AMC een vaste klant.

In vijf seizoenen vertelden bedenkers Vince Gilligan en Peter Gould tussen 2008 en 2013 het verhaal van de ingedommelde chemieleraar Walter White (Bryan Cranston), die aan een terminale longkanker lijdt en zijn familie geld wil nalaten. Zijn gesjeesde advocaat Saul Goodman staat hem daarin bij. Het personage sloeg aan.

De schrijvers tonen zich de meesters van de 'cold open', een openingsscène waarvan je pas na afloop van de aflevering de volledige betekenis achterhaalt.

Dat bleek voor de bedenkers voldoende om zich na het definitieve einde van 'Breaking Bad' aan een prequel te wagen, waarin de focus kwam te liggen op Saul Goodman (Bob Odenkirk).  Odenkirk, een Saturday Night Live-veteraan die net als Bryan Cranston tot voor 'Breaking Bad' vooral in komische rollen gecast werd, zet in 'Better Call Saul' met verve een volwaardig dramatisch personage neer. Al is de humor nooit ver weg.

Saul Goodman is een pseudoniem. Zijn echte naam is Jimmy McGill, een beginnend advocaat die verwoed probeert een cliënteel uit te bouwen. Jimmy's sterkte - de kracht van het woord - is ook zijn zwakte. Met zijn gladde praatjes bereikt hij vaak het omgekeerde van wat hij voor ogen had. Net daarom kan je als kijker niet anders dan sympathie voor hem krijgen, zeker als een van zijn plannetjes wel een keer slaagt.

Terwijl Jimmy zijn rechtendiploma pas op latere leeftijd haalde aan de universiteit van American Samoa, is zijn broer Chuck een briljant en gerespecteerd advocaat. De relatie tussen de twee is troebel. 'Slippin' Jimmy' neemt het niet altijd zo nauw met de rechtsregels en is de antipode van Chuck, een streber voor wie de letter van de wet het hoogste goed is. 

Wat? 'Better Call Saul' is de prequel op het veelvuldig bekroonde 'Breaking Bad' en draait rond de gesjeesde advocaat Saul Goodman.

Waarom de moeite? Niet alleen fans van het universum van 'Breaking Bad' komen in 'Better Call Saul' aan hun trekken. De serie is bij het beste wat televisie te bieden heeft.

Waar te bekijken? Het vijfde en voorlaatste seizoen liep de voorbije weken op Netflix. De finale verscheen dinsdag.

De makers nemen ruim de tijd om beide personages grondig uit te diepen. Jimmy doet er alles aan zijn broer, die door een psychische aandoening aan huis gekluisterd is, ervan te overtuigen dat hij in de grond best een goede kerel is. Wanneer hun tweespalt tot een dramatische climax leidt, schikt Jimmy zich steeds gretiger in de rol van zijn amorele alter ego Saul Goodman.

Saul Goodman, een verbastering van 'it's all good, man', zegt het op te nemen voor de kleine man. In werkelijkheid klopt hij die vooral geld uit de zakken en raakt hij betrokken in het drugsmilieu. Op dat punt is het vijfde seizoen, waarvan Netflix dinsdag de laatste aflevering loste, aanbeland. Als kijker heb je voorkennis: je weet hoe Jimmy's verhaal eindigt. De spanning zit in het lot van zijn partner Kim Wexler, die in 'Breaking Bad' niet voorkomt, en in de steeds scherpere verhaallijn rond de drugsonderwereld.

In de eerste afleveringen gingen fans nog naarstig op zoek naar gelijkenissen met en verwijzingen naar 'Breaking Bad'. Aanvankelijk klonk kritiek op het soms gedrukte tempo van de reeks. Langzaamaan verstomde die. Gilligan en Gould perfectioneren in 'Better Call Saul' hun vertelstijl. Ze tonen zich onder meer de meesters van de 'cold open', een openingsscène waarvan je pas na afloop van de aflevering de volledige betekenis achterhaalt. 

De transformatie van Jimmy McGill verloopt ook gelaagder dan die van Walter White, wat het verhaal geloofwaardiger maakt. Opnieuw tillen de nevenpersonages de serie naar een hoger niveau. In het bijzonder Jonathan Banks, die voor zijn rol als Mike Ehrmantraut net als Odenkirk meerdere Emmy-nominaties in de wacht sleepte, en een fenomenale Rhea Seehorn als Kim Wexler. Aan het begin van elk seizoen zien we bovendien hoe het Saul, die na afloop van 'Breaking Bad' als Gene Takovic opnieuw een andere identiteit aanneemt, in het heden vergaat. Twee tijdsdimensies voor de prijs van een: beter dan 'Better Call Saul' wordt het niet op Netflix.

De trailer van de seizoensfinale.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud