'Bingewatchen schaadt uw nachtrust'

Het zevende seizoen van Game of Thrones - een populaire 'bingewatch-serie' ging deze zomer van start. ©AFP

Als u series in een lange marathonsessie uitkijkt lijdt uw slaapkwaliteit daar onder, leert een studie van de KU Leuven.

Wie ooit al uren na elkaar hele seizoenen van populaire tv-series als Game of Thrones of House of Cards heeft uitgekeken, had wellicht al een vermoeden. Maar een doctoraatsonderzoek van KU Leuven-onderzoekster Liese Exelmans bewijst het nu ook wetenschappelijk: 'bingewatchen' kan de kwaliteit van uw nachtrust behoorlijk schaden.

De onderzoekster bevroeg 423 jongeren tussen 18 en 25 jaar naar hun kijkgedrag en slaapkwaliteit. Daaruit blijkt dat liefst 80 procent van hen bingewatcht. Meer dan een kwart van de bingewatchers doet dat meerdere keren per maand, een vijfde meermaals per week. 

Van die groep marathonkijkers blijkt een op de drie slechter te slapen dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. 'Het probleem ligt niet bij de slaapduur,' zegt Exelmans in een persbericht. 'Het merendeel van de ondervraagden slaapt bijna acht uur per dag. De kwaliteit van de nachtrust is wél beduidend slechter.' Zo blijkt het moeilijker om de slaap te vatten en zelfs slapeloosheid komt voor.

Ontspannen na de kijkmarathon

Opvallend: volgens het onderzoek heeft dat niet zozeer te maken met het feit dat je als kijker urenlang naar een tv-scherm zit te turen. Eerder onderzoek toonde al aan dat de slaapkwaliteit niet, of minder, te lijden heeft onder gewoon tv-kijken, klinkt het.

Kijkers blijken na enkele uren nog volop bezig met verhaallijnen en personages.
Liese Exelmans
Onderzoekster KU Leuven

Het is vooral de manier waarop hedendaagse fictie wordt gemaakt, beweert Exelmans. Kijkers blijken na enkele uren kijken nog volop bezig met verhaallijnen en personages. 'En dat heeft uiteraard invloed op de slaap in het algemeen.' 

Even ontspannen na het bingewatchen, of zelfs een halfuurtje tv-kijken, zijn mogelijke manieren om tot een betere nachtrust te komen. 'Maar minder bingewatchen is natuurlijk de meest efficiënte oplossing.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud