De handicap van Tiger Woods

Een beeld uit ‘Tiger’, de tweedelige HBO-docu over het golffenomeen Tiger Woods. ©rv

De HBO-documentaire ‘Tiger’ toont hoe Tiger Woods een golfmachine werd en vervolgens van zwart sportrolmodel wegzakte tot schuinsmarcheerder en roeszoeker.

Het gaat weer even wat minder met Tiger Woods (45). In een autocrash brak hij twee maanden geleden zijn benen, waardoor hij moest afzeggen voor het Masterstoernooi van volgende week. Maar de documentaire over de op- en neergang van de Amerikaanse golfer was al klaar, en heeft een happy end. In 2019 won Woods voor de vijfde keer The Masters, een van de belangrijkste vier golftoernooien. Een half mirakel was dat, want twee jaar eerder werd hij na een reeks schandalen in wankele staat gearresteerd met vijf soorten drugs en medicijnen in zijn bloed. Politiebeelden van een lallende zwarte man langs de kant van de weg, en wat later blootvoets in een cel, gingen de wereld rond.

De makers van ‘Tiger’ veroordelen niet, ze gaan op zoek naar verklaringen.

De makers van de tweedelige HBO-documentaire ‘Tiger’ nemen drie uur de tijd om te begrijpen hoe het zover is kunnen komen met een van de zwarte iconen uit de sportgeschiedenis. Alleen in de eerste twintig minuten van het tweede deel verliest de documentaire even aan spankracht. Een nachtclubuitbaatster vertelt voor het eerst over haar buitenechtelijke affaire met Woods. Haar smeuïge getuigenis heeft iets van een trofee en verstoort het evenwicht in een voor de rest eerlijk portret van een briljante topsporter met - om het met een golfterm te zeggen - zijn eigen handicaps.

Woods werkte niet mee aan de film. Dat euvel wordt opgevangen met een schat aan archiefbeelden: Woods bij Oprah Winfrey, Woods voor de camera’s na een zoveelste golftriomf, Woods met Michael Jordan in Las Vegas. Als eerste zwarte golfspeler in een wit hogeklassebastion waren de Amerikaanse media al vroeg in hem geïnteresseerd. Hij was amper twee toen hij voor het eerst op televisie verscheen, golfstickje in de hand. Van grote waarde zijn ook de interviews met mensen uit zijn directe omgeving: zijn eerste vriendin, zijn voormalige caddie en een vriend van de familie.

De trailer van de HBO-documentaire 'Tiger'.

Het eerste deel van de documentaire richt zich vooral op de rol van zijn ouders in de golftriomfen van hun zoon. Zijn strenge moeder bracht Woods discipline bij, zijn gedreven vader zag in zijn zoon niet minder dan een uitverkorene, iemand die dezelfde impact op de wereld moest krijgen als Mahatma Gandhi of Boeddha. Ze maakten een robot van hun zoon, en vergaten dat hij ook een mens is.

De hoge druk, opgevoerd door het feit dat Nike in de zwarte golfer de volgende Michael Jordan zag, maakte Woods harder. De genadeloosheid die hij op de golfbaan aan de dag legde - golfers moeten een grote mentale weerbaarheid tonen: een mindere slag mag niet te lang blijven hangen - trok Woods door naast het terrein. Zijn eerste vriendin getuigt over de ijskoude manier waarop hij met haar brak. En ook zijn eerste caddie werd na 13 jaar ongenadig aan de kant geschoven.

Zijn vader achterna

In plaats van zijn gedrag te veroordelen zochten de makers naar verklaringen. Die vonden ze in de bijzondere band met zijn vader Earl. Woods’ neergang begon na Earls dood in 2006. De topgolfer was zijn houvast kwijt en compenseerde het gemis door zijn vaders gedrag te kopiëren. Ook de slechte gewoontes, zoals zijn gevoeligheid voor roesmiddelen en zijn zwak voor mooie vrouwen. Als Earl met zijn zoon ging trainen, deed hij geen enkele moeite om zijn affaires op de golfbaan te verbergen.

‘Seks is een pijnstiller’, zegt iemand in de documentaire. Dus ging Woods dezelfde tour op als zijn vader. Een tijdje ging dat goed. De schuinsmarcheerder kwam de vader en golfkampioen pas in de weg te zitten toen de tabloids met staalharde bewijzen voor zijn seksuele affaires kwamen. Tel daarbij zijn vele knie- en rugblessures en de neergang was ingezet.

Wat na drie uur blijft hangen, is niet het beeld van een zielige man, maar dat van een rotgetalenteerde topsporter die gevangen zat in zijn genenpoel. Dat is misschien geen excuus, wel een verzachtende omstandigheid.

‘Tiger’ is vanaf woensdag 7 april te zien op Streamz.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud