De moordenaar van Teresa heeft een nieuwe advocaat

Advocate Kathleen Zellner (rechts) is de ster van het tweede seizoen. ©Netflix

Het debat over de schuld of onschuld van Steve Avery is heropend. Netflix zet vandaag tien nieuwe afleveringen van de docuserie ‘Making a Murderer’ online.

Netflix-CEO Reed Hastings moest initieel niet weten van een documentaire in liefst tien afleveringen over een illustere moordenaar die onterecht in de gevangenis zou zitten. Hij kreeg geen spijt dat hij zich liet ompraten. De docureeks kaapte een pak televisieprijzen weg, en de vermeende dader Steve Avery hield drie jaar geleden wereldwijd een miljoenenpubliek in de ban.

'Making a Murderer' is een documentaire over de mogelijk onterecht veroordeelde Steve Avery.

Rond die simpele ziel uit Wisconsin draaide het eerste seizoen van ‘Making a Murderer’. Avery, die in een caravan woonde en op het autokerkhof van zijn vader werkte, werd in 1985 veroordeeld voor de aanranding en vrijheidsberoving van een meisje uit zijn dorp. Pas 18 jaar later kwam hij vrij nadat bij een DNA-test een andere dader werd aangewezen. Avery eiste daarop 36 miljoen dollar schadevergoeding van justitie. Terwijl die rechtszaak gaande was, verdween de fotografe Teresa Halbach op de dag dat ze voor het laatst gezien was aan zijn caravan.

Het bewijsmateriaal leek overweldigend. Zowel de deels verbrande stoffelijke resten van Halbach als haar auto werden teruggevonden op het autokerkhof van de familie. In de auto was ook op zes plekken bloed van Avery aangetroffen. Hij werd in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Maar de manier waarop met het bewijsmateriaal was omgesprongen, riep vragen op. De bewijslast hing met haken en ogen aan elkaar. Kroongetuige was een zwakbegaafde neef van Avery, Brendan Dassey. Lepe rechercheurs dwongen de contactgestoorde jongen tot een bekentenis over Avery’s schuld, met als gevolg dat ook hij - zonder enig materieel bewijs - achter de tralies vloog.

Het indrukwekkende aan het eerste seizoen van de true-crimereeks was dat de makers elke steen in het dossier omdraaiden en tot de voor de kijker plausibele conclusie kwamen dat de twee verstandeloze rednecks het slachtoffer waren van een rechtsgang die naar klassejustitie rook. De complexe documentaire - zonder voice-over en met veel personages en meeslepende cliffhangers - hield miljoenen believers en non-believers in de ban. In welk kamp je als kijker ook zat, je kon amper geloven dat je naar een truecrimeserie en niet naar een fictiereeks zat te kijken.

Advocate Kathleen Zellner (rechts) is de ster van het tweede seizoen. ©Netflix

‘Making a Murderer’ maakte veel los in de VS. In de media woedden hevige discussies over de vraag of justitie wel objectief is als het gaat over Joe Sixpack, de gewone Amerikaan. Meer dan een half miljoen kijkers ondertekenden een petitie om Avery gratie te verlenen.

Het mocht allemaal niet baten. Avery en zijn neef zitten vandaag nog steeds vast. In de eerste aflevering van het tweede seizoen zien we de impact van hun opsluiting op de familie. Hun jammerklachten worden afgewisseld met interviews en actiebeelden met dé ster van dit tweede seizoen: hun nieuwe advocate Kathleen Zellner. Zij kreeg al sinds 2012 brieven van de wanhopige familie om de zaak ter harte te nemen Daar was een goede reden voor: ze slaagde er al 17 keer in iemand vrij te krijgen die ten onrechte was veroordeeld. Maar de steradvocate vond de zaak pas relevant nadat ze de eerste reeks had gezien op Netflix. ‘Vier jaar te laat’, merkt een familielid wrang op.

Aantrekkingskracht

Zellner bijt zich stevig vast in het dossier. Ze koopt dezelfde auto als de vermoorde Teresa en reconstrueert samen met bloedexperts de moord met een etalagepop om te zien of de verspreiding van de zes bloedvlekken wel waarheidsgetrouw was. Het vervolg van seizoen twee draait rond de rest van haar verdediging. Tussendoor maken justitie-experts brandhout van de rechtsgang en mag Avery vanuit de gevangenis telefonisch commentaar geven bij de vorderingen in het heropende onderzoek.

Meer van hetzelfde? Misschien. Maar Zellners taaiheid oefent zo’n knetterende aantrekkingskracht uit en de spanning wordt even briljant opgevoerd als in de eerste reeks dat het haast onmogelijk is om niet pal achter Avery te gaan staan.

‘Making a Murderer 2’, vanaf vandaag op Netflix

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud