De onweerstaanbaar grappige wereld van Larry David

Larry David, bedenker en hoofdrolspeler in 'Curb Your Enthusiasm'. ©HBO

Hilarische oneliners, irritant herkenningsgedrag en altijd ongelooflijk grappig. 'Curb Your Enthusiasm' is een een van de beste comedy's ooit. Seizoen tien is nu te zien op Telenet Play.

Je schaamt je soms in zijn plaats. Je schaamt je soms om de ongemakkelijke situaties waarin hij zich weer heeft gewerkt. Je schaamt je voor de ongelooflijke herkenbaarheid. Maar hoe dan ook moet je een halfuur lang gniffelen, grinniken en vaak onbedaarlijk lachen, dankzij Larry David (73), de voormalige Amerikaanse stand-upcomedian die zichzelf speelt in de HBO-reeks 'Curb Your Enthusiasm'. Het tiende seizoen loopt nu op Telenet Play. De negen eerdere krijg je er gratis bij.

In de reeks speelt Larry David zogezegd zichzelf. De echte Larry David was de cobedenker van 'Seinfeld', de waanzinnig populaire Amerikaanse comedyreeks uit de jaren 90. Die reeks stopte in 1998. Twee jaar laten verscheen de eerste reeks van 'Curb Your Enthusiasm' op het scherm.

David woont daarin met zijn vrouw Cheryl in een rijke buitenbuurt van Los Angeles. Hij renteniert - door zijn medewerking aan 'Seinfeld' is hij waanzinnig rijk geworden. De reeks volgt David gedurende zijn dagelijks leven in LA met zijn kleine en grote gebeurtenissen, die uiteraard verzonnen zijn. De andere hoofdpersonages zijn het koppel Jeff en Suzy. Jeff is Davids manager, Suzy is Jeffs schuingebekte temperamentvolle vrouw, die David voortdurend op zijn plaats zet.

Bot

David is op het eerste gezicht het ultieme voorbeeld van de antipathieke, botte, neurotische man. Dat klopt ook. Al beweert hij zelf voortdurend dat hij gedreven wordt door een (iets te) sterk rechtvaardigheidsgevoel. Maar wat de reeks zo speciaal maakt, is dat ze ons een spiegel voorhoudt. Diep vanbinnen hebben we allen dezelfde vooroordelen en neuroses als David. Hij heeft het alleen iets moeilijker om zich achter de sociale conventies te verbergen.

In een aflevering ontmoet David in een café een mooie vrouw die hij wil versieren - in seizoen zes scheidt hij van zijn vrouw. Hij heeft op dat moment nog niet door dat de vrouw in een rolstoel zit. Wanneer hij dat uiteindelijk opmerkt, schrikt hij heel erg en plooit hij zich in allerlei bochten om van de vrouw af te raken. Uiteindelijk zal hij met twee rolstoelvrouwen afspreken. Tegelijk en ongewild.

Op die manier werkt hij zichzelf de hele tijd in de nesten zonder dat de afleveringen melig of gechargeerd worden, laat staan flauw. Je zou denken dat de scenario's op zijn Amerikaans tot op de komma na zijn uitgeschreven. Maar dat is niet zo. Op de set wordt heel veel geïmproviseerd.

Seinfeld

De titel van de reeks is een verwijzing naar 'Seinfeld'. David wilde de verwachtingen temperen. 'Ik wilde niet dat de mensen gingen denken dat ze naar een Seinfeld 2.0 gingen kijken', zei hij in een interview in de begindagen van de reeks. Hij noemt zijn eigen personage 'een geïdealiseerde versie van zichzelf'. 'De Larry David in de reeks is mijn Superman: iemand die alles mag zeggen en kan doen wat hij in het echte leven niet kan.'

'Curb your Enthusiasm' was niet bedoeld als een serie, maar was een zogenaamde mockumentary waarin David voor de tv-zender HBO zijn terugkeer als stand-upcomedian zou documenteren. David krijgt volgens dat scenario echter zo veel stress dat hij zijn voorstelling wil afzeggen. Hij verzint aan de bazen van HBO dat zijn stiefvader doodziek is, ook al heeft hij er geen. De mockumentary was de blauwdruk van wat 'Curb' zou worden. De bazen van HBO waren razend enthousiast. In het echt, bedoelen we.

David studeerde in het begin van de jaren 60 geschiedenis aan de universiteit van Maryland. Daar ontdekte hij dat hij mensen kon laten lachen door simpelweg zichzelf te zijn.

Dat is hij eigenlijk altijd blijven doen. In 1989 zette hij zich samen met Jerry Seinfeld aan het schrijven van wat 'Seinfeld' werd. David speelt zelf niet mee, maar een van de personages is wel op hem geïnspireerd, de neurotische George Constanza. David werkt de eerste zeven seizoenen mee aan 'Seinfeld' en keerde voor het slotseizoen terug als schrijver. In seizoen zeven van 'Curb' wordt trouwens gewerkt aan een reünieaflevering van 'Seinfeld', maar ook dat loopt fout af wanneer David iets te veel tv-bazen tegen zich in het harnas jaagt.

David stopte in 2011 na het achtste seizoen met de reeks. Het leek een afscheid voor de eeuwigheid. Maar in 2017 was daar plots seizoen negen, waarin David een fatwa over zich krijgt uitgesproken. Onvergetelijk zijn de afleveringen waarin hij met Salman Rushdie praat over hoe aantrekkelijk een fatwa bij de vrouwen is. En nu is er dus seizoen tien. De rode draad is de opening van Larry's koffiebar. Opnieuw onweerstaanbaar.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie