in memoriam

Radio- en tv-coryfee Paula Sémer overleden

De voormalige radio- en televisiepresentatrice Paula Sémer koos voor euthanasie en overleed vorige week dinsdag op 96-jarige leeftijd.

Sémer werd op 9 april 1925 geboren in een Antwerps progressief gezin. Na een korte periode als bediende begon ze in 1944 te werken bij het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, de voorloper van de VRT. Als 19-jarige mocht ze meespelen in hoorspelen en presenteren op de radio. Ze was ook betrokken bij de opstart van de televisie in Vlaanderen. Samen met Terry Van Ginderen (Tante Terry) en Nora Steyaert praatte ze op 31 oktober 1953 de allereerste tv-avond aan elkaar.

Toen bleek dat haar verschijning bij het publiek aansloeg, mocht ze omroepster worden. Behalve het kinderprogramma 'Kom toch eens kijken', presenteerde ze in de jaren nadien vrouwenprogramma's zoals 'Vrouwenspiegel' (1954) en 'Penelope' (1955-1965). Vooral dat laatste programma veroorzaakte heel wat deining, omdat een geboorte voor het eerst in beeld gebracht werd en seksualiteit er een plek kreeg als gespreksonderwerp. Tot aan haar pensioen in 1990 bleef Sémer bij de openbare omroep aan de slag als producer van verschillende televisieprogramma's.

Terwijl haar programma's in de conservatieve jaren 60 nog felle kritiek kregen, werd Sémer na haar pensioen geroemd om haar maatschappelijke inzet. In maart 2012 kreeg ze een eredoctoraat van de Universiteit Gent voor haar pionierswerk voor radio en tv en haar bijdrage tot de popularisering van de wetenschap. Twee jaar eerder ontving ze een carrièrester op de Nacht van de Televisiesterren. Zelf was ze stichter van de Vlaamse Televisie Academie, die het gala jaarlijks organiseert.

Taboe

Omdat ze in het begin van haar carrière te maken kreeg met discriminatie, ontpopte Sémer zich tot een fervent voorvechtster van de vrouwenrechten. Later haalde ze ook borstkanker uit de taboesfeer, als ervaringsdeskundige. 'De behandeling was intens, de revalidatie lang en onzeker. Nadenken over het leven en de dood veranderde mijn levenshouding. Het strijdbare maakte plaats voor mededogen, de verontwaardiging voor diepgang', zei Sémer, die tussen 1995 en 1999 in de Senaat zetelde voor de SP (een voorloper van Vooruit, red.), daarover in een interview met De Tijd.

Ik ben er niet aan toe, maar ijver wel voor waardig sterven en geef Lutgart Simoens gelijk: zij moet kunnen bepalen wanneer dat gebeurt.
Paula Sémer
Voormalig radio- en tv-presentatrice

Op het einde van haar leven sprak Sémer regelmatig over het recht op euthanasie. Toen collega-coryfee Lutgart Simoens en toenmalig Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten in 2019 een pleidooi hielden voor euthanasie bij 'een voltooid leven' schaarde ze zich daarachter. 'Ik ben er niet aan toe, maar ijver wel voor waardig sterven en geef Lutgart gelijk: zij moet kunnen bepalen wanneer dat gebeurt. Zij draagt een immens verdriet mee, maar zoals ze zelf aangeeft: dat recht moet voor iedereen gelden.' Simoens overleed in november vorig jaar.

'Ze bleef controle houden over haar leven en vroeg euthanasie', staat te lezen op de rouwbrief van Sémer. Met haar echtgenoot, die in 1990 overleed, had ze één zoon. Ze laat ook een kleinzoon achter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud