Steven Spielberg gaat films maken voor Netflix

De regisseur Steven Spielberg is onder meer bekend van de film 'Jaws'. ©rv

De streamingdienst Netflix heeft de legendarische filmregisseur Steven Spielberg gestrikt. Amblin Partners, het productiehuis van de maker van films als 'Jaws', 'Jurassic Parc', 'E.T.' en 'Schindler's List', zal minstens twee films per jaar voor Netflix maken.

De nieuwe samenwerking toont nog maar eens aan dat liefde en haat dicht bij elkaar liggen. Spielberg werd lang als een koele minnaar van Netflix beschouwd. Toen de belangrijkste filmprijzen, de Oscars, in 2019 ook opengesteld werden voor streamingdiensten, zou hij zich daar sterk tegen verzet hebben. Volgens hem mochten zulke films enkel in aanmerking komen voor televisieprijzen, zoals de Emmy's. Later nuanceerde hij die houding evenwel.

De precieze voorwaarden van de deal zijn niet bekendgemaakt, maar volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Variety krijgt het productiehuis van Spielberg carte blanche qua budget en genre. Mogelijk gaat de 74-jarige regisseur ook zelf aan de slag. In een interview met Variety had Spielberg het over 'een geweldige kans om nieuwe verhalen te vertellen en het publiek op een andere manier te bereiken'.

James Bond

Hoewel Netflix eerder al samenwerkte met regisseurs als Spike Lee en Martin Scorsese, haalt het met Spielberg de grootste vis tot nu toe binnen. Die demarche moet helpen zich staande te houden in de steeds competitievere streamingmarkt. Het streamingplatform is met 208 miljoen leden nog steeds de grootste in zijn soort, maar Amazon en Disney zijn in korte tijd geduchte concurrenten geworden. In de strijd om de kijker legde Amazon vorige maand nog 7 miljard euro op tafel voor de iconische filmstudio MGM, die onder meer de James Bond-films bezit.

Voor Amblin Partners, dat in 1981 door Spielberg werd opgericht en in 2015 een doorstart maakte, is het niet het eerste uitstapje in de streamingwereld. Het maakte eerder al producties voor onder meer Netflix en Apple. Maar dat waren toen eerder occasionele samenwerkingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud