'The Politician': rijkeluiszoontje for president

Een rijkeluiszoontje (Ben Platt) wil tot grote schrik van zijn adoptiemoeder (Gwyneth Paltrow) president van Amerika worden. ©NETFLIX

Met ‘The Politician’ waagt Netflix zich aan politieke satire. De reeks is snedig en kolderiek, maar laat ook ruimte voor ernstige onderwerpen. Bedenker is Ryan Murphy, ‘de man van 300 miljoen’ in streamingland.

‘Een saaie, witte, rijke man.’ Zo wordt Payton Hobart honend weggezet in de derde aflevering van ‘The Politician’, waarin de ambitieuze jongen het hard speelt tijdens zijn toelatingsgesprek op Harvard. Payton (Ben Platt) is de geadopteerde zoon van een puissant rijk koppel. Zijn moeder - een geweldige rol van Gwyneth Paltrow - is een modieus progressieve kunstenares die voor het geld bij haar man blijft. In de kamer van de inwonende huishoudster hangen drie Picasso’s.

De trailer van de Netflix-serie 'The Politician'.

Payton wil niet zomaar naar Harvard. Op zijn zevende besliste de ‘privileged white boy’ dat hij ooit president van de Verenigde Staten zal zijn. Veel ex-presidenten studeerden aan de prestigieuze universiteit. Payton heeft er alles voor over om zijn droom te verwezenlijken - om te beginnen hoog spel spelen om op de middelbare school voorzitter van de studentenraad te worden.

De politieke komedie begint met een waarschuwing: ‘Voor mensen met psychische problemen kunnen sommige elementen schokkend zijn.’ Het blijkt een knipoog naar de karrenvracht aan politiek incorrecte grappen die in deze snedige en kolderieke Netflix-serie voorbij waaien.

Grotesk

Door zijn geciviliseerde afkomst kampt Payton met een geloofwaardigheidsprobleem. Hij is een ‘man zonder gezicht’: rationeel, cynisch en zakelijk. Zijn campagneteam - inderdaad, zo serieus neemt hij zijn verkiezing voor de studentenraad - wil hem menselijker maken en ruggensteunen met een running mate uit een minderheidsgroep. Vergeefs probeert Payton het bij een student in een rolstoel en een zwarte jongen. Uiteindelijk hapt een meisje met kanker toe, maar toch vooral omdat haar grootmoeder (een hilarische Jessica Lange) roem en geld ruikt. Zijn tegenkandidaat strandt eveneens bij iemand uit een minderheidsgroep: een zwart, biseksueel meisje.

 

Die politieke koppelvorming leidt tot kluchtige, soms gênante situaties waarbij het cynisme van de dialogen spat. Vrijwel alle personages worstelen ook nog eens opzichtig met hun seksuele identiteit, wat tot Shakespeariaans drama leidt.

Het mag soms allemaal wat grotesk zijn, de reeks belicht haarfijn de schijnwereld die de politiek kan zijn. Seksueel machtsmisbruik, de schaamteloosheid waarmee politici aan hun publieke imago werken op sociale media, het overdreven belang dat zowel media als campagneleiders hechten aan tussentijdse opiniepeilingen: de makers steken op een scherpzinnige manier de draak met de politieke mores van deze tijd.

The Politician


De streamingreus Netflix kocht vorig jaar de televisieschrijver en producent Ryan Murphy voor een monster­bedrag weg bij 21th Century Fox. Zijn eerste wapenfeit is de politieke satirereeks ‘The Politician’, over een ambitieuze student die Amerikaans
president wil worden.

In hun pogingen de kijker aan het lachen te brengen, gaan ze ook de serieuze onderwerpen niet uit de weg: meritocratie, de veeleisendheid van ambitieuze leiders die tot stress en een opbrandingsrisico bij hun personeel kan leiden, het glazen plafond voor (zwarte) vrouwen in een door testosteron opgepompte wereld, de worsteling van geadopteerde kinderen om even goed te doen voor hun ouders als hun natuurlijke kinderen. Bijna elk personage heeft iets ondraaglijks, maar het zijn wel mensen van vlees en bloed.

Het rijkeluiszoontje zal in elk nieuw seizoen van ‘The Politician’ in een volgende politieke race stappen. Laten we hopen dat schrijver Ryan Murphy (‘Glee’, ‘American Horror Story’) de hele reeks aan boord blijft. Netflix kocht de 53-jarige schrijver en producent vorig jaar voor 300 miljoen dollar weg bij 20th Century Fox om voor de streaminggigant straffe en originele televisieprojecten te bedenken. De transfer was ingegeven door een licht gevoel van ongemak. ‘Stranger Things’ was de laatste ‘original’ waarmee Netflix wereldwijd kon scoren, en de entertainmentreus voelt in thuismarkt Amerika de hete adem van Amazon, Apple en Disney in de nek.

Volgens Time, dat Murphy begin deze maand op de cover zette onder de kop ‘King of the Streaming Boom’, zou de nieuwe mirakelman van Netflix met 15 projecten bezig zijn - tv-reeksen, films en documentaires. Daarbij onder meer een miniserie over de couturier van Jackie Kennedy en Andy Warhol en een remake van de Broadway-klassieker ‘A Chorus Line’. ‘The Politician’ heeft de lat alvast hoog gelegd.

The Politician’ is vanaf vandaag op Netflix te zien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud