‘True Detective' speelt op veilig, maar zindert weer

©RV DOC

De tv-serie ‘True Detective’ brak het genre van de whodunit open zoals dat lang niet was gebeurd. Het derde seizoen grijpt terug naar de succesformule van het magische eerste.

Zelden werd een serie zo snel gecanoniseerd als het eerste seizoen van ‘True Detective’ in 2014. Nochtans is de whodunit, waarin de nadruk ligt op achterhalen wie de dader is van een misdrijf, een detectivegenre zo oud als de straat. Maar ‘True Detective’ was anders. De beste politiethriller sinds ‘Twin Peaks’ combineerde een intrigerend verhaal over een heropende moordzaak met donkere hoofdpersonages - de twee politieagenten, gespeeld door Woody Harrelson en vooral Matthew McConaughey - en een helse cinematografie. Hun verbeten zoektocht naar de moordenaar van een prostituee in een dorpje in Louisiana bracht de agenten langs hoertjes en cokedealers tussen verlaten staalfabrieken en energiecentrales en de wilde bossen van redneck Amerika.

De trailer van 'True Detective 3'.

Nic Pizzolatto, de schrijver van de achtdelige serie, werd op een voetstuk geplaatst als een van de briljantste auteurs van deze tijd. ‘De beste schrijvers van onze tijd schrijven geen boeken, maar tv-series’, was het nieuwe adagium. Het bleek een zware last op zijn schouders, want het tweede seizoen van de HBO-serie flopte. Pizzolatto gooide het roer helemaal om. Geen sprongen in de tijd meer, wel een lineaire verhaalstructuur. Weg humor ook, en vooral: weg mysterie.

Tot ieders verbazing mocht de Amerikaan toch een derde seizoen maken van HBO, maar niet in zijn eentje. Hij kreeg een schoonmoeder naast zich. Niet de minste: David Milch schreef mee. Hij is de bedenker van de legendarische reeks ‘Deadwood’, waarvoor hij alle scenario’s aanleverde.

Copy-paste

Het derde seizoen van de politieserie grijpt terug naar de succesformule van het eerste magische seizoen. Om niet zeggen: het is een perfect uitgevoerde copy-pasteoperatie. Waarom ook niet? Never change a winning team.

Terwijl Pizzolatto in het tweede seizoen het decor naar Los Angeles verhuisde, keert de serie met Arkansas - één staat noordelijker dan Louisiana - terug naar de rurale South. Het mysterie en de ongrijpbare landschappen maken ook hun comeback, samen met de tijdssprongen. Het verhaal speelt zich af in 1980, 1990 en 2015. In een onooglijk dorpje worden twee kinderen, een broer en een zus, ontvoerd. De jongen wordt vermoord teruggevonden, het meisje is spoorloos.

©RV DOC

De politie zet twee agenten op de zaak. Het personage Wayne Hase, gespeeld door Mahershala Ali (‘Moonlight’, ‘House of Cards’), lijkt gemodelleerd naar Rust Cohle, de rusteloze, enigmatische agent uit het eerste seizoen, gespeeld door McConaughey. Net als zijn collega Roland West (Stephen Dorff) is de Vietnamveteraan vastberaden de mysterieuze moordzaak op te lossen. De antwoorden krijgen ze niet op een dienblaadje aangeboden. Net zoals in seizoen één lijkt er sprake van sabotage in het korps, wordt het dossier gesloten en weer heropend, en blijft het flikkenduo ook na zijn carrière rusteloos voortzoeken tot de dader wordt gevonden.

Na de vier afleveringen die we te zien kregen, kunnen we niet wachten om voort te kijken. Dat we naar een evenbeeld van het eerste seizoen zaten te kijken stoorde ons niet, want de kopie slaat geen mal figuur tegenover het origineel. Al kunnen we de fans ook begrijpen die vinden dat HBO zich er iets te gemakkelijk van afgemaakt heeft.

Met zijn gepijnigde gelaats- en lichaamsexpressie is Mahershala Ali de absolute ster van het nieuwe seizoen van de HBO-serie.

Als u van plan was te kijken en nu twijfelt, doe het dan toch. Voor Mahershala Ali. De zwarte acteur, die een Oscar won voor zijn rol in ‘Moonlight’, is de absolute ster van dit derde seizoen. Zijn gepijnigde gelaats- en lichaamsexpressie en de cynische levenshouding van zijn personage zinderen tegen het berglandschap van Arkansas.

‘True Detective 3’, vanaf 13 januari op Telenet Play en Play More

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud