Advertentie

'ZeroZeroZero' toont economische wurggreep van cocaïne

Geweld en doodslag. 'Zerozerozero' geeft een hallucinant beeld van de drugshandel. ©rv

In ‘Gomorra’ bracht de Italiaanse journalist Roberto Saviano de interne keuken van de Napolitaanse maffia aan het licht. In ‘ZeroZeroZero’ doet hij hetzelfde met de internationale handel in cocaïne. En ook nu is daar een stevige tv-serie uit voortgevloeid.

Van ‘Narcos’ tot ‘Breaking Bad’, van ‘Ozark’ tot ‘Queen of the South’, van ‘Weeds’ tot ‘The Wire’, en neem daar ‘Undercover’ en ‘Eigen kweek’ ook maar bij, de handel in illegale drugs is al sinds jaar en dag een vruchtbare voedingsbodem voor tv-series. Dat hoeft niet te verwonderen als je weet dat de verkoop van drugs volgens een rapport van Global Financial Integrity uit 2017 wereldwijd goed is voor een omzet tussen 390 en 600 miljard euro.

Daarmee vormt de drugshandel de op een na lucratiefste illegale markt, na namaakgoederen. Hoe de drugsbusiness internationaal vertakt is, komt in de meeste series echter minder aan bod, en dat is precies waarin de nieuwe AmazonPrime-reeks ‘ZeroZeroZero’ zich onderscheidt. De achtdelige miniserie is gebaseerd op de gelijknamige nonfictieroman uit 2015 van Roberto Saviano, de Italiaanse onderzoeksjournalist die sinds het immense succes van zijn ‘Gomorra’ op de zwarte lijst van de Napolitaanse maffia staat.

De titel ‘ZeroZeroZero’ verwijst naar de puurste vorm van pastameel, een term die later overgenomen werd door drugsproducenten.

‘Onze serie is geankerd in de realiteit dankzij de immense onderzoeksarbeid van Roberto', stelt regisseur/producent Stefano Sollima. ‘Hij heeft de internationale drugstrafiek tot in de details uitgeplozen en we wilden de ziel van dat werk respecteren. Zijn perspectief op deze materie is uniek, en dat maakt onze serie meteen anders dan de andere. Wij geven een globale blik op de drugswereld, vanuit Roberto’s eigenzinnige invalshoek die stoelt op diepgaande research.’

Pastameel

De spil van de dreigende, ingenieus opgebouwde en dramatisch sterke thrillerserie is een lading van 5.000 kilo cocaïne. ‘ZeroZeroZero’ toont hoe die door drie verschillende spelers behandeld wordt en een tocht van 21 dagen maakt. De kopers zijn een criminele familie uit Calabrië, in de punt van de Italiaanse laars.

De verkopers zijn een Mexicaans drugskartel in Monterrey. De tussenpersoon is een Amerikaanse rederij uit New Orleans die voor het transport zal instaan. Dat verloopt echter niet van een leien dakje, vooral omdat zowel aan Italiaanse als aan Mexicaanse kant een voortdurende machtsstrijd woedt. Zoals Saviano, Sollima en de andere producenten de serie neerzetten, lijkt ‘ZeroZeroZero’ een soort kruising tussen ‘Narcos’ en de film ‘Babel’.

Wat?

Achtdelige serie naar het gelijknamige boek van Roberto Saviano. Via een spannend verhaal over de trans-Atlantische levering van een enorme lading cocaïne krijgen we een blik op de wereldwijde handel in drugs.

Waarom de moeite?

‘ZeroZeroZero’ toont niet alleen alle radertjes in de machine, ook als drama blijft de serie hangen. De acteurs maken indruk, de actie is meeslepend, de landschappen zijn adembenemend, en de muziek van de Schotse band Mogwai is bloedmooi.

Waar?

‘ZeroZeroZero’ is vanaf 22 mei beschikbaar op lumiereseries.be.

Op zich is de verkoop van die illegale lading een simpele handelstransactie, maar hij heeft gevolgen die uitwaaieren over de hele planeet. De ondertitel van Saviano’s boek luidt ook: 'Kijk naar cocaïne en je ziet alleen maar wat poeder. Kijk door cocaïne en je ziet de wereld'.

De titel ‘ZeroZeroZero’ verwijst oorspronkelijk naar de puurste vorm van pastameel, een term die later overgenomen werd door drugsproducenten. De serie gebruikt hem ook als een naakte metafoor voor ongefilterd en niets ontziend kapitalisme.

‘De verpersoonlijking van het kapitalisme is niet Jeff Bezos van Amazon maar de legendarische maffioso Domenico Condello, die jarenlang vanuit Calabrië een drugsimperium bestuurde', zegt Saviano, die zich op een straatterras tijdens het festival van Venetië een paar maanden geleden opvallend weinig zorgen leek te maken om zijn veiligheid.

‘De cocaïnehandel is alomvattend. Wie de baas is over cocaïne, is de baas over de wereld. Een voormalige maffiabaas zei me ooit dat coca een eigenaardige plant is, met bladeren in Zuid-Amerika maar wortels in Italië. Daarmee bedoelde hij de maffia. De echte draaischijf is echter Mexico. Cocaïne wordt nog altijd geproduceerd in Colombia, Bolivia en Peru, maar het distributiecentrum is Mexico. Die drugskartels zijn het Amazon van de cocaïne.’

Wereldeconomie

In de eerste episode zegt de CEO van de Amerikaanse rederij die betrokken is bij de handel ronduit dat zij (de drugshandelaars) de wereldeconomie overeind houden. Dat klinkt als een boutade maar volgens de makers van ‘ZeroZeroZero’ leunen die woorden dichter bij de realiteit aan dan je zou denken.

‘Het witgewaste drugsgeld wordt in de legale economie geïnvesteerd', zegt Saviano. ‘Er zijn aanwijzingen dat de banken na de economische crisis van 2008 gered zijn door liquide middelen uit de georganiseerde misdaad. Dat heeft de VN destijds verklaard. Ook al gebruik je geen drugs, verkoop je geen drugs en koop je geen drugs, toch kom je ermee in aanraking. Zo steekt de wereldeconomie vandaag in elkaar. Dat drugsgeld zit overal.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud