Advertentie
Advertentie

In de oorlog om talent kijkt de bouw nu zelfs naar bakkers

Het Renotec-project in de ondergrondse parkeergarage aan de Brouckère. Een ploeg van 12 tot 18 mensen werkt al bijna twee jaar aan de renovatie. ©Tim Dirven

Het gevecht om goede werkkrachten woedt hevig. Bouwonderneming Renotec rekruteert zelfs kandidaten die nog nooit op een werf zijn geweest, en leidt ze zelf van nul op. ‘Zoeken naar de witte raaf, daar zijn we mee gestopt.’

‘Het enige wat we vragen van mensen die we aannemen is dat ze goesting hebben om te werken én dat ze willen bijleren’, zegt Roeland Fraussen, de CEO van Group Renotec. Dat bedrijf, dat 34 jaar geleden ontstond uit een samenwerking tussen de bouwbedrijven Smet uit Dessel en Jansen uit Meeuwen-Gruitrode, houdt al jaren een groei van 5 tot 10 procent aan. Fraussens grootste vrees? Dat die groei gefnuikt wordt door een tekort aan handen.

Renotec groeide uit van een expert in asbest verwijderen tot een specialist in beton- en rioolrenovatie, burgerlijke bouwkundeprojecten en renovaties van gebouwen, monumenten en kunstwerken. Ze hebben er niet alleen een veelheid, maar ook een grote verscheidenheid aan handen nodig. Grove, sterke handen die het ruwere werk in rioolrenovatie niet schuwen. Eerder fijne, vaste handen die de kleinste details van kerken en beschermde monumenten restaureren.

In het begin kunnen we niet anders dan beginnende werknemers vragen oud beton uit te breken of te helpen kabels voor de verlichting op te hangen.
Johan Klassen
Werfleider en coach

‘Wij zijn een knowhowbedrijf’, zegt Fraussen, ‘wij weten en kunnen dingen die weinigen weten en kunnen.’ Dat wil ook zeggen dat Renotec medewerkers zoekt die interesse hebben in die nicheactiviteiten. Of het nu gaat om de ingenieurs of bouwkundigen die projecten uittekenen en in goede banen leiden, of bouwvakkers die ze uitvoeren. In tegenstelling tot de trend in de markt om leemtes op te vullen met onderaannemers zweert Renotec bij eigen personeel. Ze doen alle nicheprojecten zelf. Op een arbeidsmarkt die al jaren gekenmerkt wordt door krapte, is dat op het eerste gezicht geen voordeel.

De coronapandemie bracht geen verbetering op dat vlak. Integendeel. Kijken we naar de openstaande vacatures bij de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB, dan stond de teller eind juli op 6.130. Tussen augustus 2020 en juli 2021 ontving de VDAB net geen 20.000 vacatures. Dat is te vergelijken met dezelfde periode tussen 2018 en 2019. Met andere woorden: de coronapandemie in de bouwsector lijkt helemaal verteerd. Het gevecht voor betrouwbare en goede werkkrachten woedt weer volop.

Broers, neven en kennissen

Renotec hoopte op een slimme manier van de coronapandemie een opportuniteit te maken in die war for talent. De hr- afdeling bedacht een campagne met de naam ‘Renovate your Future’, plakte die slogan op een bestelwagen en reed van werf naar werf om collega’s te vragen en aan te sporen of ze geen broers, zussen, neven, nichten of vrienden of kennissen hadden die bij Renotec willen werken. ‘We gingen er eind 2020 van uit dat een aantal bedrijven failliet zou gaan’, zegt Fraussen. ‘Door ons netwerk van 500 arbeiders in te zetten wilden we op die manier extra krachten aannemen.’

Group Renotec

Het bouwbedrijf uit Geel telt 845 werknemers en is gespecialiseerd in renovatie, restauratie, en riool- en betonherstellingen. Sinds begin dit jaar nam het meer dan 100 nieuwe werknemers aan. Het realiseerde in 2021 een omzet van 150 miljoen euro. Daarmee is het coronajaar 2020 met 130 miljoen euro omzet bijna vergeten.

Zelfs zonder een faillissementsgolf slaagde Renotec erin een equivalent van 103 voltijdse vacatures in te vullen in acht maanden tijd. Zowel mensen uit de bouw, als mensen die nog nooit een slijpschijf, drilboor of bobcat van dichtbij hadden gezien, boden zich via hun eigen netwerk aan. Dat gebrek aan ervaring schrikt Renotec niet af, het bedrijf zet al jaren in op interne opleiding. Voor groentjes in de bouw bedacht Renotec opleidingswerven. Dat zijn werven waar beginnelingen kunnen proeven van een toekomst in de bouw. Tegelijkertijd kan Renotec aanvoelen welk vlees er in de kuip zit.

‘Vorige week had ik nog iemand die op zijn derde dag twee keer te laat durfde te komen. ’s Ochtends een keer en nog eens na de lunch.’ Aan het woord is de werf- leider en coach Johan Klassen. ‘Die moest niet meer terugkomen.’ We ontmoeten Klassen op zijn werf onder hartje Brussel. Zijn ploeg, tussen 12 en 18 mensen sterk, werkt al bijna twee jaar aan de renovatie van een ondergrondse parking aan de Brouckère. Water dat in het beton was gekropen, had het doen uitzetten waardoor de parking onbruikbaar werd.

Voor nieuwkomers is de ondergrondse parking meteen een realitycheck. Het duurde nog geen zeven minuten voor onze fotograaf bijna werd vereeuwigd in een nieuwe laag beton. Wie hogerop de ladder wil raken bij Renotec moet bewijzen dat hij of zij acht uur zonder natuurlijk licht fysiek zware arbeid kan verrichten. ‘In het begin kunnen we niet anders dan mensen vragen oud beton uit te breken of te helpen kabels voor de verlichting op te hangen. Vaardigheden die nuttig zijn voor je loopbaan bij Renotec leer je hier niet’, zegt Klassen. ‘Hier draait het puur om attitude.’

Opleidingen als wapen in de war for talent

Steeds meer bedrijven zetten in op interne opleidingen.

Infrabel> De spoornetbeheerder opende deze week de Infrabel Academy in Sint-Jans-Molenbeek. Ze biedt bijna 300 opleidingen en cursussen aan.

Geysen> De specialist in industrieel-technisch onderhoud opende dit voorjaar een eigen school, met miniatuurfabriek, een investering van 1 miljoen euro.

TVH> Het vorkheftruckbedrijf heeft al enkele jaren een opleidingscentrum, de TVH Academy.

IVC Group> De West-Vlaamse specialist in vinylvloeren biedt in zijn Flooring Development Centre opleidingen aan voor medewerkers én klanten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Wekelijks rapporteert Klassen aan het hoofdkantoor in Geel hoe het de nieuwelingen vergaat. Daarnaast polst hij ook regelmatig hoe het met hen gaat. ‘De bouw is een speciaal wereldje’, zegt de ex-bakker, ‘je moet bijvoorbeeld om kunnen met veel verschillende nationaliteiten.’ Op het moment van ons bezoek waren er Roemenen, Bulgaren, Congolezen en Rwandezen aan de slag. Wie na vier weken bewijst dat hij of zij uit het juiste hout gesneden is, mag aansluiten bij een ploeg in een van de verschillende divisies van Renotec. Daar begint het echte leerproces.

Riolen of erfgoed

Fraussen zou naar eigen zeggen een A4 kunnen vullen met maatregelen die zouden moeten helpen om meer mensen te activeren op de arbeidsmarkt. Zin in politiek heeft hij niet. ‘Het tekort aan mensen in de bouwsector is al jaren een probleem’, zegt Fraussen. ‘Toen ik 22 jaar geleden als projectleider bij het bedrijf begon, was dat niet anders.’ Sinds hij acht jaar geleden CEO werd, zet Renotec sterk in op het in- lijven van jongeren. Tieners en jonge twintigers die van de bouwschool komen, krijgen meteen een vast contract. Ze worden in hun eerste jaar opgeleid. Op die manier krijgen ze de kans te onderzoeken of ze liever riolen renoveren of toch eerder erfgoed restaureren.

Ook voor de ingenieursfuncties binnen zijn bedrijf rekent Fraussen op de jeugd. ‘Tot een aantal jaar geleden deden wij zoals zo veel bedrijven: wachten op de witte raaf’, zegt hij. ‘Iemand met meer dan tien jaar ervaring als bouwkundige of ingenieur die nog gemotiveerd is om door te groeien.’ Ondertussen beseft Fraussen dat die strategie niks oplevert. ‘Zulke mensen worden overal goed verzorgd, die komen de arbeidsmarkt niet op.’

Nu verzorgt Renotec getalenteerde jongeren. In de maanden februari en maart organiseert Renotec dinner & sign-evenementen. Daar komen sinds een paar jaar telkens veertig tot vijftig ingenieurs op af die bijna afstuderen. ‘Ik stel hen het bedrijf voor en we doen speeddates met de directie- en managementleden’, zegt Fraussen. Ze keren huiswaarts met een haast niet te weigeren voorstel dat uit twee delen bestaat. Het eerste is een opleiding van zes weken die hen leert dat een bedrijf meer nodig heeft dan iemand die perfect een houten of stalen balk kan berekenen. ‘Daarnaast krijgen ze als student meteen een wagen en een smartphone van Renotec aangeboden’, zegt Fraussen.

Die strategie lijkt vruchten af te werpen. ‘Jaarlijks slagen we erin ongeveer 15 van de 100 ingenieurs die afstuderen aan te werven’, zegt Fraussen. ‘Dat zijn mensen die enkele jaren tijd nodig hebben voor ze renderen, maar ik wil hen de kans bieden die Renotec mij ook gaf: meegroeien met het bedrijf.’ De voltallige directie van Renotec bestaat uit mensen die na de schoolbanken voor een carrière bij Renotec kozen. ‘Al kan natuurlijk niet iedereen de CEO worden.’ (lachje)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud