Wegens technische problemen bij onze dataleverancier kunt u tijdelijk problemen ondervinden bij het raadplegen van aandelen- en koersinformatie. Alvast onze excuses.
Technische storing koersen
Wegens technische problemen bij onze dataleverancier kunt u tijdelijk problemen ondervinden bij het raadplegen van aandelen- en koersinformatie. Alvast onze excuses
Een Leuvens duo ontwikkelde op basis van radartechnologie een vernieuwend kwaliteitsinspectiesysteem. Hun bedrijf Hammer-IMS haalt geld op om de oplossing wereldwijd te verkopen.
De wankelmotor leeft vooral nog onder verzamelaars van oldtimers, maar het Japanse automerk Mazda haalt de roterende motor weer van onder het stof voor een nichetoepassing.
Gemiddeld duurt het tien jaar en kost het 2,5 miljard euro om een medicijn te lanceren. De sector gelooft dat krachtige computers sneller nieuwe therapieën kunnen aanboren. ‘AI kan patronen ontdekken die het menselijke brein nooit zou detecteren.’
Het Nederlandse bedrijf GIGA Storage heeft ambitieuze plannen voor de bouw van grote batterijparken in ons land. ‘We kunnen de kernuitstap helpen op te vangen.’
Wetenschappers hebben een draad- en batterijloos implantaat ontwikkeld waarmee dopaminesignalen in de hersenen in real time kunnen worden gevolgd in kleine dieren. Het kan hen helpen neurologische aandoeningen beter te begrijpen.
Het Amerikaanse PureCycle gaat een fabriek bouwen in de Antwerpse haven voor de recyclage van polypropyleen. Het gaat om een investering van minstens 250 miljoen euro.
Over twee jaar moet een trein zonder machinist vracht vervoeren tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Voor het Gentse bedrijf OTIV wordt het een mijlpaal op weg naar de droom van volledig autonoom spoorvervoer.
Zoals Europese ontdekkingsreizigers ooit nieuwe continenten ontdekten, verovert de Europese offshorewindindustrie verre wingewesten. Ook Belgische kmo’s varen in het zog van wereldspelers als DEME en Jan De Nul. Al rijst soms de vraag of we mee zullen zijn met de offshoretechnologie van de toekomst.
Madaster, een databank die bijhoudt welke materialen in gebouwen zitten, opent zijn platform voor de hele bouwsector. Dat moet het voor iedereen mogelijk maken circulair te bouwen.
CES, het jaarlijkse tech- en gadgetcircus in Las Vegas, trekt zich na twee covidedities weer op gang. Het Belgische legioen in de gokstad komt vooral van onder de taalgrens.
Enkele bedrijven en de Vlaamse overheid pompen 3,6 miljoen euro in een onderzoeksinstallatie voor de afbraak van het broeikasgas CO₂ met plasmareactoren. ‘Niemand kan dat zo efficiënt als wij.’
Onderzoekers van Imec en KU Leuven hebben aangetoond dat ze elektrochemische reacties, zoals de aanmaak van waterstof via elektrolyse, veel efficiënter kunnen maken met behulp van een nieuw nanomateriaal.
Een Deense start-up is erin geslaagd de smaken van hop te reproduceren door bakkersgist te fermenteren. Het Belgische fonds Newtree neemt deel aan een kapitaalronde van 6,4 miljoen euro bij het bedrijf.
De Gentse start-up Those Vegan Cowboys heeft voor het eerst een kaasje gemaakt zonder dat daar een koe aan te pas kwam. Toch zal het nog een paar jaar duren voor de vegan kaas in de winkel ligt.
We kweken minihersenen in het lab en dromen van machines met bewustzijn. Dat roept ongemakkelijke vragen op over wie we zelf eigenlijk zijn, zegt Anil Seth, een wereldautoriteit in de neurowetenschappen.
Twee Limburgse familiebedrijven scoren een wereldprimeur met de productie van betonstenen waarbij cement vervangen is door CO2 als bindmiddel. 'De stenen blijven ook na de bouw CO2 uit de lucht opnemen. Wie wil dat nu niet in zijn muur?'
Het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol heeft plannen om tegen 2040 een werkende demonstratieversie van een nieuw type kernreactor te ontwikkelen. Het gaat om een zogenaamde kleine modulaire reactor met lood als koelmiddel.
Het Leuvense techbedrijf Xeryon heeft de ‘kleinste motor ter wereld’ ontwikkeld, voor onder meer medische apparaten en 3D-printers. Het investeert 5 miljoen euro om een fabriek in België te bouwen. 'We gaan niet op zoek naar klanten. De wereld vindt ons.'
Amerikaanse wetenschappers hebben een mijlpaal bereikt met kernfusie, de technologie die beschouwd wordt als de heilige graal van het klimaatprobleem. De weg naar een commerciële doorbraak blijft lang, maar 'met energie kom je nooit te laat'.