Advertentie

‘Slim mondmasker’ in voorjaar op de markt

Een slim mondmasker voor medisch personeel en longpatiënten is bijna klaar voor commercialisering. De start-up NextGenics werkt al aan een versie met extra sensoren.

De plannen voor het slimme mondmasker werden vorig jaar in volle coronacrisis voorgesteld. Onder anderen de longarts Ludo Verougstraete, de innovatieconsultant Forcit en het ontwikkelingslab Holst Centre (Imec/TNO) sloegen er de handen voor in elkaar.

De begin dit jaar opgerichte start-up NextGenics zal het slimme mondmasker commercialiseren. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het 50.000 euro steun heeft gekregen van het Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO). Het gaat om een van de eerste projecten voor ‘innovatieve starterssteun’ waarvoor innovatieminister Hilde Crevits (CD&V) 2,85 miljoen euro heeft uitgetrokken.

De eerste versie van de slimme mondmaskers komt in het voorjaar van 2022 op de markt, zegt NextGenics. Ze zal gebruikmaken van vervangbare FFP2-filters en heeft een ingebouwde stemversterker. Het masker is bedoeld voor patiënten met longaandoeningen of onderliggende ziekten die een zwakke stem hebben, maar ook voor verzorgend personeel dat zich beter verstaanbaar wil maken.

Intussen werkt NextGenics aan een tweede versie van het slimme mondmasker, met sensoren en software om medische parameters zoals het ademhalingsritme en de uitgeademde lucht op te volgen. ‘Dat zal artsen in staat stellen via remote monitoring toezicht te houden op patiënten die lijden aan longaandoeningen of die de intensieve zorg mogen verlaten. Daarnaast zal het mondmasker specialisten helpen bij diagnostische differentiatie met behulp van artificiële intelligentie’, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud