Advertentie

Vlaams robotschip begonnen aan Atlantische oversteek

De Mahi vertrok donderdag uit de baai van Sada, bij La Coruña.

Het autonome bootje Mahi is begonnen aan zijn tweede poging om de Atlantische Oceaan over te steken. Het legde al meer dan 400 kilometer af.

Project Mahi is een privéproject van vier Leuvense ingenieurs. In 2019 waagden ze al eens een overtocht, maar een uitzonderlijk zware storm deed het vaartuig al na 200 kilometer kapseizen. Ruim twee jaar later proberen ze het opnieuw met een verbeterde versie van de Mahi. Als het bootje kapseist, zou het nu vanzelf moeten doorkantelen naar een stabiele positie.

Afgelopen donderdag werd de Mahi 2, die wordt aangedreven door zonne-energie, te water gelaten in de Spaanse stad La Coruña. Intussen heeft hij al een goede 400 kilometer afgelegd, laat het team weten via sociale media.

Het bootje heeft, in samenwerking met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), heel wat sensoren aan boord voor oceanografisch onderzoek.

Het bootje heeft, in samenwerking met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), heel wat sensoren aan boord voor oceanografisch onderzoek. Behalve sensoren om de kwaliteit van de atmosfeer en het water te meten is er een sensor die geluiden onder water kan detecteren, om de aanwezigheid van zeezoogdieren, zoals walvissen of dolfijnen, in kaart te brengen. De data worden gecomprimeerd en doorgestuurd via een satellietverbinding.

Voor de energievoorziening krijgt de Mahi 2.0 twee grote batterijpacks mee. Een algoritme bepaalt waarvoor de energie prioritair gebruikt wordt. Als de zon even niet schijnt, kan het bootje bijvoorbeeld beslissen te stoppen met varen. Bovendien kan het ook schepen ontwijken die zijn koers zouden kruisen.

Als alles goed gaat, komt de Mahi over een honderdtal dagen aan in Pointe a Pitre, op het Caraïbische eiland Guadeloupe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud