Advertentie

Gentse studenten werken aan zelfrijdende racewagen

De nog niet zelfrijdende racewagen van UGent Racing. De volgende versie moet geheel autonoom kunnen racen. ©Wouter Van Vooren

Een kleine 90 Gentse studenten van de UGent werken aan een elektrische en zelfrijdende racewagen. Ze willen deelnemen aan de Europese Formula Student competitie die volgende zomer plaatsvindt.

UGent Racing is een team waarbij momenteel zo’n 87 studenten betrokken zijn. Het gaat voornamelijk om studenten uit de opleidingen burgerlijk en industrieel ingenieur, maar ook uit enkele economische richtingen. 'De focus ligt op de innovatie, elektrificatie en het autonoom maken van de wagen', zegt teamkapitein Yarne De Munck.

Maandag werd een racewagen van de eerste generatie voorgesteld, die nog wel een bestuurder nodig heeft. Voor een tweede wagen moeten algoritmes worden getest om echt zelfrijdend te zijn. Die wagen moet ook goed presteren bij mist, tegenlicht en reflecties op het water. De wedstrijdpiste wordt afgebakend met blauwe en gele kegels die door de voertuigen autonoom worden gedetecteerd. Op die basis moet de racewagen zelf de optimaalste route berekenen.

Het belangrijkste zal zijn dat we de wagen volledig autonoom maken.
Yarne De Munck
Teamkapitein UGent Racing

'De wagen van de tweede generatie zal een betere sturing hebben. We kijken ook naar sterkere maar tegelijk lichtere materialen. Het belangrijkste zal zijn dat we de wagen volledig autonoom maken', aldus de teamkapitein.

De wedstrijden gaan door in verschillende Europese landen. Het ziet er ook naar uit dat nog meer studenten en faculteiten bij het project worden betrokken. 'We zijn aan het kijken voor een link met de rechtenfaculteit voor het opmaken van de sponsoringcontracten', zegt De Munck.

Het team wil de verworven academische kennis concreet maken. Het komende academiejaar zijn meer dan tien masterproeven gelinkt aan het project. De studenten willen kinderen en jongeren ook warm maken voor STEM opleidingen. Ze deden mee aan de Gentse zomerscholen en kinderen kunnen tijdens de De Dag van de Wetenschap van 28 november een workshop volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud