Advertentie

Leuvense dataspecialist Cumul.io wil de VS veroveren

Karel Callens, de CEO van Cumul.io

De start-up Cumul.io had zowat vijf jaar geleden zijn eerste klant voor datadashboards. Nu heeft hij meer dan 200 klanten in 31 landen. De Leuvenaars mikken vooral op aanbieders van Software as a Service, een internationale sector die inspeelt op de nieuwste softwaretrends.

Elk bedrijf en elke organisatie zweert bij dashboards waarbij tal van gegevens zo overzichtelijk mogelijk visueel worden voorgesteld. Cumul.io, opgericht door Karel Callens, Haroen Vermylen en Thomas De Clerck, is erin gespecialiseerd. 'Je zou kunnen denken: tja, nog een platform om dashboards te bouwen', zegt CEO Karel Callens. Maar het blijkt dat de markt niet zo eenvoudig in elkaar zit.

Mensen denken bij dashboards al snel aan de visualisering van interne data voor intern gebruik, voor een team of voor de manager. Wat Cumul.io doet is een andere tak. Het richt zich vooral op aanbieders van software die vanuit de cloud wordt geleverd op basis van een abonnement, ook Software as a Service of SaaS genoemd. Cumul.io biedt ze de middelen om snel en makkelijk dashboards te integreren in de software die ze aanbieden. 'Embedded analytics', noemt Callens het. Data moeten de eindgebruikers van de software snel inzicht geven zodat snel kan worden beslist.

De essentie

  • Cumul.io levert aanbieders van Software as a Service (SaaS) bouwstenen voor het maken van datadashboards.
  • De integratie van zo'n dashboards in SaaS moet snelle inzichten en beslissingen mogelijk maken voor de eindgebruiker.
  • Het bedrijf mikt op een verdere internationalisering en kijkt daarvoor naar de VS.

Selligent bijvoorbeeld is zo'n SaaS-bedrijf. Het levert via de cloud software die andere ondernemingen toelaat klanten te bereiken via alle mogelijke kanalen en apparaten, zoals met nieuwsbrieven en e-mailcampagnes. Voor sommige producten gebruiken ze Cumul.io. Eindgebruikers van de Selligent-software kunnen zo het succes van hun campagnes meten en doelgericht nieuwe projecten starten.

Onze grootste concurrenten zijn de interne IT-departementen.
Karel Callens
CEO Cumul.io

Andere klanten van Cumul.io zijn bedrijven als Unifiedpost en Proximus, maar ook het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen en de FOD Economie. Internationaal kan het Amerikaanse Greenstone worden vermeld, dat software levert voor management en accounting in de landbouw, het Australische Cooltrax dat koudeketens helpt monitoren en Reidin in de Emiraten dat voor de vastgoedsector werkt.

De omzet komt vooral uit West- en Noord-Europa, een vierde wordt in de VS geboekt. De jaarlijkse omzet verdubbelde telkens de voorbije paar jaren, maar Callens is discreet over cijfers.

Internationalisering

In november vorig jaar haalde het bedrijf 3,5 miljoen euro op bij een kapitaalronde geleid door Axeleo Capital, LRM en SmartFin. 'We hadden dat geld nodig om een volgende stap te zetten. Als alles volgens plan verloopt, zullen we binnen 18 of 24 maanden een nieuwe kapitaalronde overwegen, om een agressievere internationalisering kracht bij te zetten', zegt Callens.

Daarbij wordt volop naar de VS gekeken, waar het bedrijf al een kantoor heeft in New York. Donderdag organiseerde Cumul.io de virtuele conferentie DataTalks voor vooral de Amerikaanse markt. In december was er een editie voor de Europese tijdzone. 'Bekendheid in de VS is heel belangrijk voor ons', zegt Callens. 'We nodigen bedrijven uit die niet noodzakelijk klant zijn, maar die de kracht van bouwstenen tonen, bijvoorbeeld over hoe veiligheid op een gemakkelijke manier kan worden geïmplementeerd. Of bedrijven die de trend van no-code tonen, toepassingen die door niet-informatici kunnen worden gebruikt en aangepast.'

Soms kan heel snelle groei op korte termijn groei op middellange of langere termijn in de weg staan.
Karel Callens
CEO Cumul.io

Telkens komt het idee terug van de softwarebouwstenen. 'Niemand ontwikkelt nog uw betalingsoplossing, ze gebruiken betalingsplatformen zoals Stripe en Braintree. Voor communicatie wordt Twilio gebruikt of Intercom. Hetzelfde zou van toepassing moeten zijn voor dashboards', zegt Callens.

Met welke concurrent moet het Leuvense bedrijf vooral rekening houden? 'Onze grootste concurrenten zijn de interne IT-departementen. Ontwikkelaars vinden het leuk om zelf dashboards te bouwen, maar vervolgens blijkt het moeilijk ze te onderhouden of aan te passen. De complexiteit zit niet in het creëren van dashboards, maar in het snel opleveren op een manier dat ze gemakkelijk worden onderhouden door niet-technische mensen zoals account managers.'

'Het is niet erg Belgisch om het zo te zeggen, maar we hebben echt een platform voor embedded analytics van wereldklasse', gaat Callens verder. Het bedrijf is wel heel Belgisch in de zuinigheid waarmee de cash wordt aangewend. Marketing gebeurt niet met dure campagnes, maar met artikels, conferenties en getuigenissen van klanten. 'Soms kan heel snelle groei op korte termijn groei op middellange of langere termijn in de weg staan', zegt de CEO.

Cumul.io telt dertig medewerkers, goed voor elf nationaliteiten. Het hoofdkantoor is in Leuven, er zijn ook kantoren in Genk en New York, een aantal mensen werkt vanop afstand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud